Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins duminică presiunile internaţionale şi a spus că va continua campania militară împotriva Hamas în Gaza.

Agenţiile umanitare spun că foametea se apropie în Gaza, în timp ce discuţiile de încetare a focului urmează să fie reluate, transmite Reuters.

Vorbind la o reuniune a cabinetului, Netanyahu a spus că Israelul va intra în Rafah, ultimul loc relativ sigur din micuţa şi aglomerată enclavă din Gaza, după mai bine de cinci luni de război.

„Vom opera în Rafah. Acest lucru va dura câteva săptămâni şi se va întâmpla”, a spus el, fără a clarifica dacă a vrut să spună că atacul va dura săptămâni sau va începe în câteva săptămâni.

Aliaţii Israelului l-au îndemnat în mod repetat pe Netanyahu să nu atace Rafah, unde mai mult de un milion de persoane strămutate din alte părţi ale enclavei devastate au căutat adăpost, fără un plan de protecţie a civililor.

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în Iordania înainte de o vizită planificată în Israel, a declarat că un atac asupra Rafah va face pacea regională ”foarte dificilă” şi că eforturile de acum sunt ”pentru a ne asigura că ajungem la o încetare a focului de lungă durată”.

Netanyahu a respins presiunea aliaţilor, spunând: ”Amintirile voastre sunt atât de scurte? Aţi uitat atât de repede 7 octombrie, cel mai îngrozitor masacru al evreilor de la Holocaust? Vă grăbiţi să refuzaţi Israelului dreptul de a se apăra împotriva monştrilor Hamas?”.

El a spus că Israelul are un plan de evacuare a civililor din Rafah, dar agenţiile de ajutor şi aliaţii Israelului rămân sceptici.

Luptătorii Hamas au ucis 1.200 de oameni şi au capturat 253 de ostatici în atacul din 7 octombrie, conform numărărilor israeliene, declanşând un atac masiv al Israelului asupra Gazei.

Campania aeriană şi terestră a Israelului în enclavă a ucis peste 31.600 de oameni, spun că autorităţile sanitare din Gaza, condusă de Hamas, a alungat majoritatea oamenilor din casele lor şi a adus-o în pragul foametei, potrivit agenţiilor de ajutor.

O sursă familiarizată cu discuţiile de armistiţiu din Qatar a declarat pentru Reuters că şeful agenţiei de informaţii Mossad din Israel se va alătura delegaţiei care participă la negocierile cu mediatorii din Qatar, egipteni şi americani.

Hamas a prezentat săptămâna trecută o nouă propunere de încetare a focului, inclusiv un schimb de ostatici israelieni şi prizonieri palestinieni.

Cabinetul de securitate al Israelului urmează să se întâlnească pentru a discuta înainte de plecarea delegaţiei.

Netanyahu a spus deja că propunerea se bazează pe ”cereri nerealiste”, dar un oficial palestinian familiarizat cu eforturile de mediere a spus că şansele de a ajunge la un acord arătau mai bine, deoarece Hamas a oferit mai multe detalii despre schimbul de prizonieri propus.

„Mediatorii s-au simţit optimişti cu privire la noua propunere a Hamas. Unii din Israel au simţit că grupul a îmbunătăţit poziţia anterioară şi acum este doar în mâinile lui Netanyahu să spună dacă un acord este iminent”, a spus oficialul, care a cerut să nu fie numit.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, într-o aparentă referire la negocieri, a declarat că instituţia de securitate ”este hotărâtă să epuizeze orice posibilitate şi este dispusă să profite de orice posibilitate, inclusiv de cea actuală, de a returna ostaticii familiilor lor”.

Camioane cu făină au ajuns în nordul Gazei pentru a fi distribuite în zonele care nu au primit niciun ajutor în patru luni, a informat duminică presa palestiniană.

Un convoi de 12 camioane a sosit sâmbătă în nord, şase în oraşul Gaza şi şase în tabăra de refugiaţi Jabalia, transportând provizii pentru a fi distribuite şi în zonele cele mai nordice din Beit Lahiya şi Beit Hanoun, au declarat presa şi locuitorii.

Reţeau de presă Home Front, legată de Hamas, a relatat că ajutorul a fost distribuit de ”Comitetele Populare”, un grup care include lideri ai clanurilor puternice din Gaza.

O sursă Hamas a spus că ruta a fost securizată de personalul de securitate Hamas. A

genţiile de asistenţă au avertizat că zone din Gaza se confruntă deja cu foamete, spitalele din nord raportând copii care mor de malnutriţie şi deshidratare.

Un atac israelian din timpul nopţii a ucis 12 persoane într-o casă din Deir al-Balah, în centrul minusculei şi aglomerate Fâşii Gaza, a declarat Ministerul Sănătăţii, dintre 92 de persoane despre care a spus că au fost ucise în ultimele 24 de ore.