Cele două nave spațiale Voyager ale NASA au petrecut aproape jumătate de secol călătorind prin spațiul îndepărtat.

Sondele, care au fost lansate cu mai puțin de o lună diferență în vara anului 1977, au supraviețuit multor situații dificile.

În loc să transmită cod binar pe miliarde de mile, Voyager 1 trimite 1-uri și 0-uri care se alternează.

Sondele, care au fost lansate cu mai puțin de o lună diferență în vara anului 1977, au supraviețuit multor situații dificile, de la surse de alimentare care se diminuează și propulsoare murdare la erori grave de software, conform Yahoo News.

Voyager 1, în special, care se află în prezent plutind dincolo de marginea general definită a sistemului solar la aproximativ 15 miliarde de mile distanță, arată din ce în ce mai rău în aceste zile. Cel mai recent, oamenii de știință au devenit îngrijorați după ce sonda singuratică a început să trimită mesaje fără sens înapoi pe Pământ – parcă senilitatea începea să își spună cuvântul.

„A încetat să ne vorbească într-un mod coerent”, a declarat managerul de proiect Voyager, Suzanne Dodd, pentru NPR. „Este o problemă serioasă.” În loc să transmită cod binar pe miliarde de mile, Voyager 1 trimite 1-uri și 0-uri care se alternează. Eforturile de a reseta sonda care îmbătrânește au eșuat până acum – dar asta nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că tehnologia datează din mijlocul anilor 1970.

„Butonul pe care îl apeși pentru a deschide ușa mașinii tale are mai multă putere de calcul decât navele spațiale Voyager,” a spus Dodd pentru NPR. „Este remarcabil că ele continuă să zboare, și că au zburat timp de peste 46 de ani.”

Între timp, echipa de pe pământ încearcă să „intre în mintea dezvoltatorilor originali și să înțeleagă de ce au proiectat ceva în felul în care au făcut-o,” a adăugat Dodd, pentru a găsi modalități de a repara sonda.

În următoarele luni, oamenii de știință de la Laboratorul de Propulsie a Reactorului Jet al NASA vor încerca o varietate de abordări diferite pentru a readuce Voyager 1 la efectuarea de știință. „Nu am primit date științifice de când a început această anomalie,” a declarat astronomul Stella Ocker de la Caltech pentru NPR, „și asta înseamnă că nu știm cum arată mediul prin care călătorește sonda spațială.”

Rezervele de plutoniu ale sondelor, care le asigură cu electricitate, încep să se epuizeze, determinând operatorii să ia măsuri pentru a conserva sursele de alimentare în scădere. „Deviza mea timp de mult timp a fost 50 de ani sau nimic”, a declarat astronomul Stamatios Krimigis, care a lucrat la misiunea Voyager 1 de la început, pentru NPR, „dar parcă ne apropiem de asta.”

Citește și