Marcajele rutiere neconforme le produc pagube șoferilor și administrațiilor publice locale. În Capitală, de exemplu, inspectorul proEchipele au fost trimise ziua, când traficul este aglomerat și vopseaua nu are timp să se usuce. Rezultatul? Marcajele, care trebuie să reziste o jumătate de an, țin cel mult două luni.

Pasajul Doamna Ghica

Angajat trafic TCMB filmat cu camera ascunsă: „Nu putem sa predăm lucrarea pentru că s-a șters. Le-am spus: «Nu se poate, domnule, marca». Din 15 noiembrie până la 1 mai nu este vreme. Dar nu-i interesează. Au bani!”.

inspectorul pro

Trasarea de pe Șoseaua Colentina s-a făcut pe culoarea roșie a semaforului, într-un trafic infernal. Au pus repede șablonul, au dat cu spray și au împrăștiat microbile reflectorizante. Două minute, cât stăteau mașinile la stop, atât avea timp vopseaua să se usuce.

Unul dintre specialiști striga la muncitori că el nu le-ar da nicio garanție pentru asemenea lucrare. Și dădea vina pe șefii din birou care i-ar fi trimis să facă marcajele în plină zi când traficul este intens și vopseaua nu are timp să se usuce.

Specialist TCMB filmat cu camera ascunsă: „Strică tot! Eu pe ei i-aș scoate să le facă”.

Reporter: Șefule, ține lucrarea asta, dacă tot trec mașinile?

Specialist TCMB filmat cu camera ascunsă: „Eee, ține pe dracu! Păi nu vedeți cum am făcut-o? Ăsta e timp? Ăsta nu este timp de făcut marcaje”.

Reporter: Păi și de ce ați venit?

Specialist TCMB filmat cu camera ascunsă: „Pentru că așa vor, că trebuie făcute”.

Am aflat că nu era pentru prima oară când ar fi fost trimiși să marcheze în condiții necoresunzătoare.

Angajat trafic TCMB filmat cu camera ascunsă: „Au fost făcute acum 2-3 săptămâni”.

Reporter: Și acum iar după 2-3 săptămâni?

Angajat trafic TCMB filmat cu camera ascunsă: „Da, că s-au șters”.

Reporter: Păi și de ce nu le-au făcut când era cald?

Angajat trafic TCMB filmat cu camera ascunsă: „Păi de-ai dracului. Să predea ăștia lucrarea odată și să plecăm de aici, Doamne, iarta-mă, că m-am săturat”.

Graba a fost atât de mare încât și această operațiune de vopsire s-a făcut doar pe jumătate. Până și polițistul din intersecție era uimit de ceea ce se întampla chiar sub ochii lui.

Polițist filmat cu camera ascunsă: „Cică alea s-au șters mai tare, celelălte 3-4-5-6-7-8 câte or fi… S-au șters mai puțin.

Nu v-am zis că suntem în România? Suntem în Romania! Au pus șef, șefuț, șefuleț și deasupra alți șefi”.

La aproape două luni de la trasarea marcajelor, zebra abia dacă se mai observă ziua. Noaptea nici atât.

Am revenit pe teren cu un expert tehnic autorizat, ca să măsurăm retroreflexia și luminozitatea acestor treceri de pietoni. Doina Rugină ne-a confirmat că lucrarea nu este în parametri.

Doina Rugină, expert tehnic autorizat: „La așa o trecere de pietoni, cum arată, nici nu se impune măsurătoare”.

Marian Bargau, șeful Administrației Străzilor, care răspunde de semnalizarile de pe toate marile bulevarde din Capitală, ne confirmă și el că marcajele sunt proaste. Dar spune că nu poate interveni atâta vreme cât lucrarea se află încă la Trustul de Clădiri Metropolitane.

Marian Bârgău, șeful Administrației Străzilor: „Da, a fost o vopsea convențională. Inclusiv la vopseaua convențională se dă cu microbile”.

Reporter: E normal ca după o lună și jumătate să se vadă așa, adică aproape să nu se mai vadă?

Marian Bargau, șeful Administrației Străzilor: „Ar trebui să reziste aproximativ 6 luni de zile”.

Șeful Administrație Străzilor spune că pe toate arterele principale din București ar trebui folosit un marcaj rutier termolpastic cu o garanție de un 1 an sau 2 ani.

I-am cerut explicații și lui Cristian Hiver, directorul Trustului de Clădiri Metropolitane București.

Cristian Hiver, directorul Trustului de Clădiri Metropolitane București: „Noi am lasansat o procedură de atribuție vopsea termoplast care a fost contestată pe SICAP și de asta nu am avut acces la un furnizor în timp util”.

Reporter: Dacă făceați licitația de mai devreme, poate, aveați deja un câștigător în octombrie și puteați, poate, de atunci să o faceți, zic si eu, nu?

Cristian Hiver, directorul Trustului de Cladiri Metropolitane București: „Poate…”.

Recepția Pasajului de la Doamna Ghica s-ar face în primăvară, susțin reprezentanții Primăriei. Și tot atunci s-ar trasa și marcajele cu termoplast. Așteptările oamenilor sunt însă mari pentru un pasaj de o asemenea anvergură, care a înghițit până acum peste 100 de milioane de lei.