Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.

Sunt obligatorii în Uniunea Europeană, iar oamenii trebuie să-și ducă singuri acolo mobila veche, aparatura stricată și obiectele nefolositoare din gospodărie. Inspectorul PRO a filmat lângă București și vă arată ce impact nefast are asupra mediului lipsa acestor centre de colectare.

În România, gunoaiele aruncate la întâmplare se văd și din satelit. Uniunea Europeană ne-a cerut să construim centre de colectare în fiecare localitate. Și ne-a dat și bani pentru asta! 1,2 miliarde de euro au fost alocate prin PNRR pentru ca oamenii să se poată debarasa civilizat și gratuit de tot ceea ce găsim acum pe câmpuri: canapele, scaune, saltele, materiale de construcții și electrocasnice. Foarte puțini primari au accesat însă aceste fonduri.

Petre Gheorghe, primar al localității 1 Decembrie: „Nu am găsit un terenul pe care să plasăm acest centru. Și acum, cumpărați de la o persoană fizică? Păi da… Asta suntem. Așa suntem de bogați și atât patrimoniu avem”.

Petre Gheorghe este primar de 12 ani în localitatea 1 Decembrie, din județul Ilfov. O comună mărginită de râul Argeș. O zonă cu mare potential: multă liniște, natură sălbatică și poteci perfecte pentru o plimbare cu bicicleta sau pe jos. Deși se află la o aruncătură de băț de Capitală, zona este însă respingatoare, din cauza mizeriei pe care o găsim de-o parte și de alta a râului.

Este un loc pe care Inspectorul PRO l-a filmat ani la rând. Am atras mereu atenția, asupra depozitărilor ilegale de deșeuri de aici. Primarul susține însă că a intreprins acțiuni de ecologizare și că a blocat câteva drumuri spre malul Argeșului, cu parapete și bolovani. Asta nu i-a impiedicat totuși pe cei care au făcut o afacere din aruncarea gunoaielor în natură sa găsească alte căi pentru a scăpa de ele.

Petre Gheorghe, primar al localității 1 Decembrie: „La gestionarea deșeurilor, suntem mai puțini decât cei care îl aruncă! Suntem mai puțini. Acum, deocamdată, suntem încercuiți!”

Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu, recunoaște că ne confruntăm cu o mare problemă in întreaga țară. Ne-a confirmat că, anul trecut, comisarii au formulat plângere penală pentru îngropare de deșeuri, pe un teren privat de pe malul Argeșului. O faptă care din 2022 se poate pedepsi în România cu până la 5 ani de închisoare.

Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu: „Garda Națională de Mediu are control în desfășurare chiar pe malul Argeșului. Și în trecut, am aplicat sancțiuni contravenționale”.

Am întrebat și la celelalte patru primării din Ilfov, aflate pe malul Argeșului, dacă au accesat fondurile prin PNRR. Toți edilii au dat același răspuns: nu au teren disponibil pentru înființarea centrelor de colectare cu aport voluntar. Măcar în localitatea 1 Decembrie, primarul a cuprins anul acesta, în buget, achiziționarea terenului pentru proiect.

Întrebarea a fost intenționată, iar răspunsul este relevant pentru a arăta nepasarea cu care autoritățile au tratat acest subiect.

România ar fi trebuit să aibă încă din 2018 locuri amenajate în întreaga țară. Au fost cuprinse în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor.

Prin PNRR, au fost alocați bani pentru 2.500 de centre de colectare. Doar 565 de primării au aplicat însă pentru proiect. Mai putin de un sfert.

Lamentați în fel de fel de motive, edilii au pierdut acum finanțarea europeană. Centrele de colectare raman însă obligatorii. Așa că primariile vor trebui să le construiască cu bani de la buget, din taxele și impozitele oamenilor.

Amenda pentru o primărie care nu deține capacități de colectare separate este de 45.000 de lei.

Inspectorul PRO a filmat centre de colectare cu aport voluntar în Germania și Austria. Localnicii își aduc singuri cu mașina ce nu mai folosesc prin gospodărie: materiale de construcții, saltele, covoare, haine, aparate electrice și electrocasnice.

Un astfel de loc poate fi organizat simplu. Este nevoie doar de o curte betonată și mai multe containere. Unde am filmat noi, e mereu du-te-vino. Și, foarte important, nu există taxe.

Până când autoritatile noastre vor fi responsabile, aflați că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclare. Doar 11% din ce aruncăm prinde o nouă viață. Restul ajunge la groapa de gunoi sau pe câmpuri. Și în loc să ajutăm economia circulară cu ce poate fi reciclat, distrugem și natura care ne înconjoară.