Patru anchete se desfășoară în paralel în cazul morților suspecte de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală. Ministrul Sănătății spune că nu există deocamdată elemente ale unor culpe medicale.
Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru omor și fac audieri. Ministrul Sănătății a anunțat că va trimite Corpul de Control la această unitatea sanitară. Colegiul Medicilor din București s-a autosesizat și conducerea spitalului face o anchetă.
La fața locului a ajuns și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila susține că până în prezent, ancheta nu arată elemente care să sprijine acuzațiile de ucidere a pacienților printr-o eroare de tratament, iar statistica arată 2,5 decese pe zi într-un singur spital:
„Nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină aceste acuzații, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigația. Sprijinim, bineînțeles și spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanțelor care ar putea să stea la baza unor situații care sunt din punctul meu de vedere intolerabile și sper că aceste situații să fie infirmate de cele trei investigații care se desfășoară în paralel, respectiv ale Parchetului, Ministerului Sănătății, Colegiului Medicilor și bineînțeles, ceea internă de aici, de la spital, dar oamenii lucrează împreună. Încă un lucru care cred că este important încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă lucrurile sunt ținute sub preș, nu este cazul. Noi avem ca și principiu adevărul, transparența și profesionalismul. Aș vrea ca să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile atât din partea corpului de control al ministrului Sănătății, al comisiei de aici, de la spital și poate sigur, nu putem să intervenim în niciun fel în activitatea Colegiului Medicilor. Dânșii au propria lor investigație profesională. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că pe noi ne interesează siguranța pacientului, ne interesează accesul la servicii de sănătate. Dacă au fost decese, ele sunt regretabile. Suntem alături de familiile lor, dar sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte, foarte degradată și se întâmplă și decese. Iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 și 7 aprilie, sunt absolut regretabile. Colegi de-ai dumneavoastră ne-au întrebat puțin mai devreme legat de statistici. Am făcut o primă statistică și o să o extrapolăm și la alte unități medicale, să vedem care este mortalitatea. Discutăm de mortalitatea din spital, cavasi totalitatea cazurilor, așa cum a spus domnul manager, de deces, se întâmplă în secția de terapie intensivă, unde sunt transferați pacienți în stare critică. Mortalitatea medie în anii 2022-2023 și în primele trei luni ale acestui an, până la până la ziua de astăzi, când sute împreună, este undeva în jur de 3,5 cazuri zilnic, este mortalitatea care se înregistrează la nivelul spitalului. Este o deviație, sigur regretabilă, dar se poate întâmpla. Discutăm până la urmă de niște cifre. Sunt zile când numărul de decese mai mare, alteori ori sunt zile când numărul decese este mai mic. Important este să înțelegem că nu discutăm despre cifre, discutăm despre oameni, despre pacienți care au nevoie de empatie, de îngrijire și cred că încrederea reciprocă între personalul medical și pacienți este esențială pentru reușirea reușită a actului terapeutic.”
Și managerul Spitalului Pantelimon din Bucureşti, Bogdan Socea, a declarat, vineri, că, în urma verificărilor preliminare referitoare la situaţia din Secţia Terapie Intensivă, nu au fost constatate date care să ateste o viciere a tratamentului.
„Nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă. Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratatăm fiecare bolnav în parte. Nu este o statistică, dar sigur interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă, au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri vom avea raportul final” a declarat managerul de la Spitalul Sf. Pantelimon.