Alimentația copiilor are alte reguli față de alimentația adulților. Aflăm care sunt acestea de la Mihaela Bilic, în emisiunea Doctor de bine.

Noi, adulții, luăm din regulile lor ce ne convine. Trei mese principale și două gustări este un program de copil în creștere.

Noi ca adulți am luat frica grăsimilor și a mâncării și ne trezim cu niște reguli în familie care sunt nepotrivite pentru copii.

Copiii nu trebuie să mănânce dietetic. Copiilor le trebuie făinoase, carbohidrați. Această confuzie gravă trebuie neapărat echilibrată pentru că ei cresc și au nevoie de multă energie.

În momentul în care vorbim despre un copil care nu se joacă, nu este un copil sănătos din punctul de vedere al dinamicii. Copiii trebuie să fie activi.

„Niciodată mai mult de două ore în fața unui ecran și acele două ore să fie compensate cu timp dublu, de patru ore de activitate care să presupună o dinamică și o mișcare”, spune Mihaela Bilic.

„Există și copii care au ajuns deja să aibă kilograme în plus sau chiar să fie obezi. Pentru ei nu mai putem spune că au nevoie de grăsimi și carbohidrați din belșug, pentru că deja nu mai vorbim de o normalitate, ci de niște copii care, din păcate, au compensat cu mâncare lipsa de atenție sau incapacitatea de a se adapta la mediul școlar, la mediu familial. Sunt copii care suferă. În niciun caz nu trebuie puși la cură de slăbire”, spune Bilic.

Atenție mare! Copiii nu se pun la cură de slăbire. Toată alimentația din casă trebuie să se schimbe. Toată familia trebuie să mânânce diferit, ca ei să mănânce la fel ca restul familiei. Să fie o alimentație echilibrată, cu mai puțin zahăr, grăsimi și făinoase.

La copii, jumătate din farfurie trebuie să fie făinoase. La noi, la adulți, doar un sfert.

Copilul nu trebuie să mănânce degresat. Grăsimile sunt esențiale pentru ei, mai mult de 30% din aportul caloric trebuie să fie grăsime.

Copiii, atenție, nu au nevoie de fibre! Noi, adulții, care suntem sedentari, avem nevoie de fibre. Ei au nevoie de făinoase albe. Copiii iubesc în mod instinctiv pastele, pâinea. Niciun copil n-o să refuze asta. Pentru copii prea multe fibre accelerează tranzitul.

„Sunt mame care „zic vai de mine, copilul meu, doar pâine integrală”. Nu! Nu e corect. Avem nevoie de făinoase albe. S-ar putea să apară carențe de vitamine, de minerale, pentru că există o accelerare a tranzitului. Fibrele în exces pot da intoleranțe alimentare grave, pentru că intestinul lor e fragil, iar fibrele, mai ales cele din cereale, au acțiune agresivă pe intestin”, spune Bilic.