„Mâine, 28 februarie a.c, de Ziua Protecţiei Civile se desfăşoară un exerciţiu de alarmareigsualarmare

ULTIMELE ȘTIRI

Palat, la final de mandat: O investigație Recorder dezvăluie că Iohannis ar urma să stea în fosta vilă comunistă în care a locuit Gheorghe Gheorghiu Dej

Ucraina avertizează: Rusia va lansa o campanie de dezinformare şi teorii conspiraţioniste în perioada următoare

Metrorex a oprit circulaţia, după ce două trenuri s-au ciocnit la Timpuri Noi

Zelenski a discutat despre acordul de pace cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

Vezi mai multe articole din categoria social

În toate judeţele ţării se vor desfăşura miercuri exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmareigsu

„Astfel, în intervalul orar 10:00 – 11:00, se vor testa şi verifica din nou echipamentele din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmarealarmarealarmarealarmarealarmare

Tipurile de alarme folosite de autorităţi în situaţiile ce pun în pericol siguranţa cetăţenilor sunt reglementate, în momentul de faţă, prin Ordinul Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 1.259/2006. Este vorba despre alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană şi încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal de alarmarealarmare

Alarma aeriană este compusă din 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.

Alarma la dezastre, aceasta este compusă din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele. Practic, acesta este semnalul ce va fi auzit de cetăţeni în cadrul exerciţiului naţional de săptămâna aceasta.

Prealarma aeriană este compusă din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de şase secunde între ele.

Încetarea alarmei este compusă dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Dacă este vorba de sirene cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

„În orice situaţie de pericol, cetăţenii se pot adăposti în mai multe categorii de clădiri. În acest sens, Hotărârea Guvernului nr. 862/2016 stabileşte la ce construcţii este obligatorie existenţa adăposturilor de protecţie civilă. Printre altele, cetăţenii se pot adăposti în subsolurile sediilor autorităţilor şi instituţiilor publice locale, clădirilor de comerţ, clădirilor de birouri, clădirilor de învăţământ sau clădirilor pentru îngrijirea sănătăţii. Totodată, adăposturi de protecţie civilă mai pot fi găsite în subsolurile clădirilor culturale, clădirilor hoteliere, clădirilor de locuit sau în staţiile de metrou”, se menţionează în finalul comunicatului.