Norii negri ai razboiului din Ucraina stârnesc discuții aprinse. Scenariul unei eventuale desfășurări de soldați europeni, pe front, i-a făcut pe liderii Franței și Germaniei să se contrazică în public.

emmanuel macronNATO

„Un conflict direct NATORusia

Donald Tusk, premierul Poloniei: „Polonia nu plănuiește să trimită trupe în Ucraina”.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Nu vor exista trupe pe teren, nu vor fi soldați trimiși nici de statele europene, nici de statele NATO

Troels Lund Poulsen, ministrul danez al Apărării: „Nu-mi pot imagina un scenariu în care să trimitem soldați în Ucraina”.

Europenii au respins pe toate vocile declarația președintelui emmanuel macron

emmanuel macronRusia

Diplomații francezi au încercat să dezamorseze tensiunile și au transmis că ideea a avut menirea să provoace dezbateri. Dar că nu există un plan concret de acțiune în această direcție. În plus, ar fi vorba de posibilitatea de a detașa în Ucraina soldați care să ajute la instruire și în operațiunile de de-minare.

Și Casa Albă a exclus posibilitatea de a ajuta Kievul cu trupe.

John Kirby, consilier pe probleme de securitate națională: „Președintele Biden s-a exprimat clar încă de la începutul conflictului: nu vom trimite soldați americani care să lupte pe frontul din Ucraina”.

Joe Biden caută soluții pentru a trimite Ucrainei asistență militară urgentă. Președintele i-a convocat la Casa Albă pe liderii din Congres și a făcut presiuni pentru adoptarea pachetului de ajutor în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Mike Johnson, care îi conduce pe republicanii majoritari în Camera Reprezentanților, a declarat că va supune legea dezbaterii „la momentul potrivit”.

John Kirby, consilier pe probleme de securitate națională: (Rușii) sunt în mișcare, nu vorbim de un conflict înghețat. Pentru soldații ucraineni, „momentul potrivit” e acum.

Reporter: SeNATO

John Kirby: Situația e gravă. Rușii nu doar că au cucerit Avdiivka, dar au luat alte două localități în ultimele 48-72 de ore. Soldații ucraineni trebuie să ia decizii dificile despre ce țintă să lovească și cu ce, rămân fără gloanțe.

Forțele Rusiei și-au intensificat atacurile în preajma localităților Avdiivka și Bahmut, în provincia estică Donețk, și recuceresc teritorii eliberate cu greu de ucraineni.