Iulia Navalnaia le cere rușilor să-și anuleze votul, care l-ar favoriza pe Vladimir Putin, scriind pe buletinul de vot „Navalnîi”. Văduva opozantului decedat la închisoare cere o amplă mișcare de protest în cea de-a treia zi a alegerilor prezindențiale.

Văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalania, le cere miercuri ruşilor să-şi exprime opoziţia faţă de Vladimir Putin la 17 martie, în a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale ruse. Oricum, liderul de la Kremlin urmează să fie reales, în lipsa unor candidaţi reali ai opoziţiei, relatează AFP, preluat de news.ro.

„Puteţi vota cu orice candidat, în afară de Putin. Vă puteţi irosi buletinul de vot, puteţi scrie «Navalnîi» cu litere mari. Trebuie să ne ducem la secţia de votare în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, la 17 martie, la prânz”, cere văduva opozantului Aleksei Navalnîi, la ale cărui funeralii, la sfârşitul săptămânii trecute, la Moscova, au asistat mii de oameni.

„Putem veni să contatăm că suntem mulţi şi puternici” împtriva ”războiului, corupţiei şi fărădelegii”, spune Iulia Navalnaia într-o înregistrare video făcută publică.

Soţul său defunct, Aleksei Navalnîi, a lansat această idee la începutul lui februarie, apreciind din închisoare că „asta ar putea să fie o demonstraţie puternică a stării de spirit a ţării”.

Navalnaia consideră că „aceasta este o acţiune foarte simplă şi sigură. Ea nu poate fi interzisă” de către autorităţi, subiniază ea.

Manifestaţiile clasice împotriva puterii ruse sunt aspru reprimate în Rusia.

„Alături de voi, există probabil mulţi oameni care sunt împotriva lui Putin şi războiului. Iar dacă venim în acelaşi timp, vocea noastră împotriva lui Putin va răsuna mult mai puternic”, declară ea.

Kremlinul dă asigurări, la rândul său, că ruşii sunt larg ”uniţi” în spatele lui Vladimir Putin, care urmează să fie reales în lipsa opoziţiei, la acest scrutin prevăzut în perioada 15-17 martie.