Preşedintele francez Emmanuel macron anunţă vineri, într-un discurs, la Place Vendôme, că vrea să ”înscrie această libertate garantată de a recurge la întreruperea voită a sarcinii în Charta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”, scrie Le Monde.

”Franţa a devenit singura ţară din lume a cărei Constituţie protejează în mod exolicit” dreptul la avort, însă ”nu ne vom găsi odihna decât atunci când această promisiune va fi respectată în lume”, a declarat şeful statului francez.

”Noi vom purta această luptă pe continentul nostru, în Europa noastră, în care forţe reacţionare atacă mai întâi şi întotdeauna drepturile femeilor, după care atacă drepturile minorităţilor, a tuturor celor oprimaţi, toate libertăţile”, denunţă Emmanuel Macron.

”Dincolo de Europa, ne vom bate pentru ca acest drept să devină universal şi eficient”, a anunţat el în cursul unei ceremonii publice, în Place Vendôme, unde sigiliul Republicii franceze a fost pus pe legea care înscrie avortul în Contituţia franceză, consacrând astfel ”o lungă luptă pentru libertate”.

Stânga a exercitat presiuni în vederea acestei înscrieri a avortului în Constituţia franceză, în urma adoptării legii, la 4 martie, prin votul Parlamentul reunit în Congres la Versailles.

”Azi nu este sfârşitul unei istorii, ci este începutul unei lupte”, a subliniat Emmanuel Macron.

În acest sens, preşedintele francez anunţă că ”vrea înscrierea (avortului) în Charta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în care nimic nu mai este sigur”.