Președintele ucrainean se va afla mâine în Turcia pentru discuții cu omologul său Tayyip Erdogan.

Cei doi lideri vor discuta despre evoluția războiului.

Ministrul lituanian al apărării a declarat că NATO va începe o misiune de apărare aeriană în această țară în acest an.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va afla în Turcia pentru discuții cu omologul său Tayyip Erdogan. Cei doi lideri vor discuta despre evoluția războiului, despre acordul privind cerealele din Marea Neagră și despre relațiile bilaterale, a precizat președinția turcă, conform Sky News.

Rusia s-a retras din acordul privind cerealele în iulie, afirmând că a fost ignorată după ce a cerut condiții mai bune pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte.

Turcia, care inițial a ajutat la medierea acordului împreună cu ONU, a încercat să convingă Rusia să revină la inițiativă. Rusia a declarat că nu este interesată să o relanseze.

Ministrul lituanian al apărării a declarat că NATO va începe o misiune de apărare aeriană în această țară în acest an. Misiunea include desfășurarea unui sistem antiaerian Patriot, a declarat Arvydas Anusauskas.

„Sistemul de apărare aeriană rotativă, convenit la Vilnius [summitul NATO], va începe să funcționeze anul acesta, cel puțin parțial”, a declarat Anusauskas reporterilor.

Sistemul Patriot va fi desfășurat de un aliat european al NATO, a adăugat el. Acesta urmează redeschiderii de către Albania a unei baze aeriene din epoca sovietică, care va găzdui avioane NATO.

Citește și