UPDATE

China ia în considerare posibilitatea de a lua parte la discuţiile privind formula de pace din Ucraina în următoarele luni, a declarat duminică ambasadorul chinez în Elveţia, Wang Shihting, pentru ziarul elveţian Neue Zuercher Zeitung.

Ambasadorul Ucrainei în China, Pavlo Riabikin, a confirmat în ianuarie că China a fost invitată să participe la discuţiile privind formula de pace a Ucrainei, care urmează să aibă loc în Elveţia în următoarele luni.

ULTIMELE ȘTIRI

Care este principala cauză a problemelor de sănătate la nivel mondial? Un nou studiu arată ce afecțiuni sunt cele mai întâlnite

Putin avertizează Occidentul: O confruntare Rusia-NATO, la un pas de al Treilea Război Mondial

Dreapta Unită a contestat la ICCJ decizia BEC de a respinge constituirea alianţei

Fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, a murit

Vezi mai multe articole din categoria externe

Volodimir Zelenski a prezentat pentru prima dată formula de pace, un plan de pace în 10 puncte pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, la summitul G20 din noiembrie 2022.

China a participat anterior la discuţii similare care au fost găzduite de Arabia Saudită în august 2023. Data summitului din Elveţia nu a fost încă stabilită.

„China este în favoarea promovării discuţiilor de pace şi a fost întotdeauna angajată în acest sens”, a declarat Wang pentru ziar.

Wang a precizat că administraţia de la Beijing a „prezentat o strategie pentru un final politic al conflictului: suveranitatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie respectată”.

„Toate părţile ar trebui să lucreze pentru a pune capăt războiului”, a spus Wang. „Urmărim îndeaproape conferinţa privind Ucraina pe care Elveţia o va găzdui şi analizăm posibilitatea de a participa”.

UPDATE Atacuri ruseşti în Harkov şi Herson. 6 persoane rănite

Atacurile ruseşti împotriva oblasturilor ucrainene Kherson şi Harkov au rănit şase persoane în ultima zi, inclusiv doi lucrători medicali, au raportat oficialii regionali la începutul zilei de 18 martie.

Atacurile ar fi avariat o staţie de pompieri, mai multe case, două unităţi de învăţământ, anexe şi maşini.

UPDATE Putin avertizează Occidentul: O confruntrare între Rusia şi NATO, la un pas de al Treilea Război Mondial

UPDATE Putin reiterează obiectivele de război şi ameninţă din nou Occidentul după alegeri

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a reafirmat obiectivele pentru războiul pe scară largă din Ucraina, şi-a sărbătorit ,,victoria” electorală şi a ameninţat din nou Occidentul în comentariile făcute pe 18 martie, după încheierea alegerilor prezidenţiale pseudo-democratice din Rusia.

El a spus că rezultatele indică faptul că Rusia se află „pe calea cea bună”. Printre principalele sale priorităţi pentru următorul mandat se numără ,,rezolvarea problemelor” în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei şi consolidarea capacităţilor militare şi de apărare ale Rusiei, notează Kyiv Independent.

UPDATE Procuratura Generală: Ucraina are peste 128.000 de victime ale crimelor de război

Ucraina a colectat informaţii preliminare privind peste 128.000 de victime ale crimelor de război, a declarat Veronika Plotnikova, şefa Centrului de coordonare a sprijinului pentru victime şi martori din cadrul Procuraturii Generale, potrivit Kyiv Independent.

Printre crimele de război se numără acte precum atacuri deliberate asupra civililor, atacuri asupra unor situri culturale sau instituţii medicale, tortură şi deportări.

Deşi Centrul de coordonare lucrează în prezent cu 170 de victime ale crimelor de război, „numărul real al persoanelor care au nevoie de ajutor este mult mai mare”, a declarat Plotnikova.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 431.550 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 431.550 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Această cifră include 810 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.809 tancuri, 13.014 vehicule blindate de luptă, 14.141 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.668 de sisteme de artilerie, 1.017 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 720 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8308 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Armata ucraineană a doborât 17 drone în timpul nopţii

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus 17 din cele 22 de drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, au raportat reprezentanţii Forţelor Aeriene. Dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsk, în regiunea rusă Krasnodar Krai.

De asemenea, forţele ruse au lansat cinci rachete ghidate sol-aer S-300 asupra regiunii Harkov, precum şi două rachete ghidate Kh-59 în Sumî. Forţele aeriene nu au furnizat nicio informaţie cu privire la rezultatul lansărilor de rachete.

Dronele au fost interceptate deasupra oblasturilor Kiev, Poltava, Khmelnytskyi, Cherkasy, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Vinnytsia, Zaporojie şi Rivne.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au rănit cinci persoane

Atacurile cu drone ruseşti asupra oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au rănit cinci persoane duminică, a declarat guvernatorul regional Serhii Lysak.

Dimineaţa, două drone kamikaze au lovit o benzinărie, avariind echipamente şi un camion. Trei bărbaţi, în vârstă de 32, 43 şi 67 de ani, au fost răniţi în urma atacului.

Mai târziu, în aceeaşi zi, alte două persoane, cu vârste de 26 şi 65 de ani, au fost rănite în urma unei serii de opt atacuri cu drone asupra oraşului.

Trei dintre victimele atacurilor de la începutul zilei se recuperează la domiciliu. Nu au fost furnizate informaţii cu privire la starea celorlalte două victime.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „se teme de justiţie” şi „trebuie să ajungă” la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Îi este frică de un singur lucru – justiţia”, a spus Zelensky. „Putin trebuie să sfârşească la Haga. De asta trebuie să ne asigurăm noi, toţi cei din lume care preţuiesc viaţa şi integritatea.”

Discursul lui Zelenski a avut loc în contextul în care Rusia a organizat a treia şi ultima zi de alegeri prezidenţiale. Potrivit rezultatelor preliminare, Putin a obţinut peste 87% din voturi. Putin, care conduce Rusia din 2000, a obţinut al cincilea mandat de preşedinte. În urma victoriei, el va rămâne la putere până în 2030.