UPDATE Procuratura Generală: Ucraina are peste 128.000 de victime ale crimelor de război

Ucraina a colectat informaţii preliminare privind peste 128.000 de victime ale crimelor de război, a declarat Veronika Plotnikova, şefa Centrului de coordonare a sprijinului pentru victime şi martori din cadrul Procuraturii Generale, potrivit Kyiv Independent.

Printre crimele de război se numără acte precum atacuri deliberate asupra civililor, atacuri asupra unor situri culturale sau instituţii medicale, tortură şi deportări.

ULTIMELE ȘTIRI

Care este principala cauză a problemelor de sănătate la nivel mondial? Un nou studiu arată ce afecțiuni sunt cele mai întâlnite

Managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cârstoiu, principala opţiune de candidat PSD-PNL – surse

Alegeri în Rusia: Vladimir Putin ar fi susţinut un schimb de prizonieri pentru Alexei Navalnîi

14 state ale UE, printre care şi România, vor ca Banca Europeană de Investiţii să mărească finanţarea pentru apărare

Vezi mai multe articole din categoria externe

Deşi Centrul de coordonare lucrează în prezent cu 170 de victime ale crimelor de război, „numărul real al persoanelor care au nevoie de ajutor este mult mai mare”, a declarat Plotnikova.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 431.550 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 431.550 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Această cifră include 810 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.809 tancuri, 13.014 vehicule blindate de luptă, 14.141 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.668 de sisteme de artilerie, 1.017 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 720 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8308 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Armata ucraineană a doborât 17 drone în timpul nopţii

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus 17 din cele 22 de drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, au raportat reprezentanţii Forţelor Aeriene. Dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsk, în regiunea rusă Krasnodar Krai.

De asemenea, forţele ruse au lansat cinci rachete ghidate sol-aer S-300 asupra regiunii Harkov, precum şi două rachete ghidate Kh-59 în Sumî. Forţele aeriene nu au furnizat nicio informaţie cu privire la rezultatul lansărilor de rachete.

Dronele au fost interceptate deasupra oblasturilor Kiev, Poltava, Khmelnytskyi, Cherkasy, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Vinnytsia, Zaporojie şi Rivne.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au rănit cinci persoane

Atacurile cu drone ruseşti asupra oraşului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au rănit cinci persoane duminică, a declarat guvernatorul regional Serhii Lysak.

Dimineaţa, două drone kamikaze au lovit o benzinărie, avariind echipamente şi un camion. Trei bărbaţi, în vârstă de 32, 43 şi 67 de ani, au fost răniţi în urma atacului.

Mai târziu, în aceeaşi zi, alte două persoane, cu vârste de 26 şi 65 de ani, au fost rănite în urma unei serii de opt atacuri cu drone asupra oraşului.

Trei dintre victimele atacurilor de la începutul zilei se recuperează la domiciliu. Nu au fost furnizate informaţii cu privire la starea celorlalte două victime.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „se teme de justiţie” şi „trebuie să ajungă” la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Îi este frică de un singur lucru – justiţia”, a spus Zelensky. „Putin trebuie să sfârşească la Haga. De asta trebuie să ne asigurăm noi, toţi cei din lume care preţuiesc viaţa şi integritatea.”

Discursul lui Zelenski a avut loc în contextul în care Rusia a organizat a treia şi ultima zi de alegeri prezidenţiale. Potrivit rezultatelor preliminare, Putin a obţinut peste 87% din voturi. Putin, care conduce Rusia din 2000, a obţinut al cincilea mandat de preşedinte. În urma victoriei, el va rămâne la putere până în 2030.