Preşedintele Joe Biden a declarat, sâmbătă, că premierul israelian Benjamin Netanyahu „face mai mult rău decât bine Israelului” prin modul în care a condus războiul din Gaza, relatează AFP.

„El are dreptul să apere Israelul, dreptul de a continua să atace Hamas. Dar trebuie să acorde mai multă atenţie vieţilor nevinovate care se pierd ca urmare a acţiunilor sale”, a spus preşedintele american într-un interviu acordat MSNBC, adăugând: „În opinia mea, face mai mult rău decât bine Israelului”.

În timpul interviului, Joe Biden a fost întrebat despre existenţa unei „linii roşii” pe care Israelul nu ar trebui să o depăşească în ofensiva sa, iar jurnalistul l-a întrebat în special dacă o ofensivă israeliană masivă la Rafah, în sudul teritoriului palestinian, ar fi una dintre ele.

„Este o linie roşie”, a spus democratul în vârstă de 81 de ani, care a adăugat imediat: „Nu voi abandona niciodată Israelul. Apărarea Israelului rămâne extrem de importantă. Nu există o linie roşie în care să vreau să opresc total livrările de arme”, iar israelienii nu ar mai fi atunci „protejaţi de Cupola de Fier”.

Ajutorul american este esenţial pentru funcţionarea acestui sistem defensiv, care interceptează rachete şi rachete. Cu toate acestea, Joe Biden a adăugat: „Există linii roşii… Nu este posibil ca alţi 30.000 de palestinieni să moară”.

Preşedintele american a fost de asemenea evaziv cu privire la posibilitatea unei noi vizite în Israel, unde a mers în octombrie, la scurt timp după atacul mortal al Hamas, şi care ar urma să includă un discurs în faţa Parlamentului. „Ar trebui să faceţi asta?”, a întrebat jurnalistul. „Da”, a răspuns Joe Biden, dar fără să spună mai mult şi fără să precizeze dacă a fost invitat.

Joi, după discursul în faţa Congresului, microfoanele au surprins o conversaţie informală în care acesta a spus, în legătură cu necesitatea de a creşte ajutorul umanitar pentru Gaza: „Va trebui să-şi bage asta în cap”. „Vreau să văd o încetare a focului”, a spus Joe Biden, adăugând că vorbeşte despre o încetare a ostilităţilor timp de şase săptămâni ca prim pas.