În septembrie anul trecut, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a sancţionat-o pe Halep pentru un test pozitiv cu substanţa interzisă Roxadustat, care a fost găsită în proba de urină de la un test, în competiţie la US Open 2022.

Halep a fost suspendată provizoriu timp de un an înainte ca ITIA să îşi încheie ancheta şi să emită un verdict prin intermediul unui tribunal independent. S-a considerat că Halep a consumat în mod intenţionat Roxadustat.

ULTIMELE ȘTIRI

După victoria de Super Tuesday, Donald Trump îl provoacă pe Joe Biden la dezbateri: „oricând, oriunde”

Ciolacu, la întâlnirea cu omologul grec: România şi Grecia au o legătură specială şi pot juca un rol cheie la nivel regional

ITIA a fost instruită să îi compenseze Simonei Halep cheltuielile de judecată

O mină marină ar fi fost descoperită în Marea Neagră în zona Costineşti. Autorităţile intervin de urgenţă

Vezi mai multe articole din categoria sport

De asemenea, ea a fost acuzată de un al doilea cap de acuzare de încălcare a reglementărilor antidoping referitoare la neconcordanţe cu paşaportul său biologic al sportivului. ITIA a anunţat atunci că Halep va fi interzisă din sport pentru o perioadă de patru ani.

Fostul număr 1 mondial a negat orice abatere şi a promis că îşi va reabilita numele în sala de judecată. Mai mulţi fani şi unii experţi s-au raliat în spatele româncei, care a devenit prima jucătoare de tenis de profil care a fost suspendată din sport de la Maria Sharapova încoace din cauza dopajului.

Halep şi-a declarat intenţia de a contesta verdictul ITIA la TAS, iar cazul ei a fost audiat luna trecută la Lausanne, în Elveţia. Săptămâna aceasta decizia TAS a considerat consumul de Raoxadustat de către Halep s-a făcut prin intermediul unui supliment contaminat. Astfel, suspendarea de 4 ani a fost redusă la 9 luni.

Halep a dezvăluit într-o postare pe Instagram că TAS a instruit ITIA să o despăgubească pentru costurile legale şi alte cheltuieli suportate în timpul judecării cazului, care sunt estimate la 22.600 de dolari.

„În plus, Tribunalul a ordonat ITIA să mă despăgubească cu 20.000 CHF (aproape 22.600 de dolari)”.

ITIA, care este organismul învestit cu dreptul de a apăra şi proteja integritatea tenisului profesionist, a declarat că respectă decizia TAS şi că va analiza în amănunt întregul verdict.