Preşedintele României a felicitat-o pe Nadia Calviño pentru preluarea mandatului de preşedinte al BEI începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat cooperarea foarte bună dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, cooperare consolidată de-a lungul a peste trei decenii de parteneriat.

A fost evidenţiat portofoliul consistent al BEI în ţara noastră, concentrat pe finanţarea programelor operaţionale, susţinerea finanţării sectorului privat în domenii importante pentru dezvoltarea economică şi socială a României, precum transport, energie, sănătate, dezvoltare urbană şi educaţie.

ULTIMELE ȘTIRI

Ciolacu dă liber la traseism. Guvernul a adoptat OUG de comasare a alegerilor

Bucureştenii, în pericol: pot rămâne fără transport public, căldură şi apă caldă

Ministrul Economiei caută „Femeia Antreprenor”. A început depunerea proiectelor

Iohannis a primit delegaţia BEI condusă de preşedintele Nadia Calviño

Vezi mai multe articole din categoria politic

În cadrul întrevederii au fost abordate teme de actualitate aflate pe agenda europeană, cum sunt tranziţia verde, digitalizarea, inovarea, dar şi aspecte privind securitatea şi industria apărării în contextul războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a insistat asupra importanţei deosebite a dimensiunilor de securitate şi apărare şi a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Iniţiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanţează proiecte de infrastructură de securitate civilă şi proiecte privind tehnologiile avansate.

Cei doi oficiali au accentuat necesitatea investiţiilor în noile tehnologii, luând în considerare provocările existente în legătură cu tehnologiile viitorului, abordare care să contribuie la un profil relevant al Uniunii Europene pe pieţele internaţionale.

În domeniul tranziţiei verzi, România este interesată să continue şi să dezvolte cooperarea cu BEI. Astfel, a fost subliniat faptul că Pactul Verde European trebuie să aducă prosperitate pentru toţi şi să implice constructiv cetăţenii şi mediul economic. Finanţarea oferită de BEI trebuie să facă economia europeană mai puternică, prin investiţii care să susţină dezvoltarea industriilor verzi şi competitivitatea economică.

Preşedintele României şi Preşedintele Băncii Europene de Investiţii au convenit astfel că implementarea agendei climatice este strâns legată de creşterea competitivităţii şi a coeziunii la nivelul UE şi au subliniat, totodată, faptul că dialogul în domeniul finanţării şi cel al tehnologiei verzi trebuie amplificat şi cu state din afara Uniunii, pentru o tranziţie verde incluzivă şi eficientă.

Legat de priorităţile României în colaborarea cu BEI pentru următorii ani, Preşedintele Klaus Iohannis a indicat avantajul competitiv regional pe care ţara noastră îl are în anumite domenii, sens în care parteneriatul cu Banca Europeană de Investiţii poate facilita o serie de proiecte ambiţioase, aflate deja în implementare, în domeniul infrastructurii de transport, precum şi a infrastructurii de sănătate.

La rândul său, preşedintele BEI, Nadia Calviño, a confirmat importanţa României în calitate de stat membru al Grupului BEI şi a evidenţiat potenţialul de dezvoltare şi diversificare a serviciilor financiare oferite ţării noastre.

În încheiere, preşedintele Băncii Europene de Investiţii a adresat mulţumiri pentru buna cooperare şi a apreciat implicarea autorităţilor române, atât în derularea proiectelor BEI din România, cât şi în efortul comun de construire a unei economii europene competitive şi coezive, în beneficiul cetăţenilor Uniunii.