Barcelona a fost plină zilele acestea de pasionați de tehnologie. Vreo 100.000 de oameni au vizitat unul dintre cele mai importante târguri de tehnologie din lume.

Și au avut ce să vadă – de la laptopul cu ecran transparent al celor de la Lenovo până la inelele Samsung pentru fitness și somn sau sistemul de eye tracking de la Honor. Povestim acum despre ele.

Mobile World Congress – parte din trio-ul celor mai importante târguri de tehnologie din lume. Are loc la sfârșit de iarnă, în Barcelona, la scurt timp după CES.

E bine că producătorii au mai pus deoparte și pentru acest târg și am avut câteva tehnologii interesante de văzut. Nu neapărat ca produse de sine stătătoare, ci ca mici frânturi din viitor.

Și-ncep cu unul dintre cele mai interesante produse: Lenovo Project Crystal. Un laptop cu ecran transparent – e clar că-n lumea reală, acest produs nu are niciun rost – de ce ai vrea ca toată lumea să vadă la ce lucrezi tu – sau poate la ce te uiți.

Tehnologia este relativ nouă – am văzut televizoare de la Samsung sau LG cu aceleași atribuții – Însă, ecranul ar putea fi un Head UP Display minunat pentru mașină sau ochelarii de realitate augmentată, nu neapărat ca să vadă șeful la ce lucrezi. Iar computerul de la Lenovo este un exemplu că ecranele acestea pot fi redimensionate, pot avea o rezoluție bună, și că pot fi suficient de luminoase ca să poată fi văzute în orice condiții.

„Este un ecran care te lasă să interacționezi cu lumea reală versus doar să te uiți la ecran. Poți aduce obiecte în spatele ecranului. Deblochează noi scenarii de utilizare dacă ne gândim la inteligența artificială și capabilitățile ei, se schimbă complet. Vrem să aducem acel strat de realitate augmentată iar ecranul transparent ajută” spune un reprezentant al producătorului.

Ecranul trece prin niște schimbări interesante – unele dintre ele însă, le-am mai văzut – o dată prin Apple Vision Pro și Meta Quest 3 – care, indirect, aduc înapoi conținutul 3D. Prin urmare, ZTE producătorul chinez interzis în SUA, vine cu o tabletă 3D.

„Afacerea noastră este să facem ochelarii pe care oamenii îi poartă în fiecare zi, smart. Adăugăm o imagine virtuală care pare că plutește în aer. Specialitatea tehnologiei noastre este că poți lua lentile obișnuite și să adăugăm această tehnologie” – spune reprezentantul companiei care a realizat produsul care transformă ochelarii obișnuiți într-o veritabilă interfață cu realitatea augmentată.

Legat de tehnologii – vedem că tot ce s-a prezentat vine cu inteligență artificială. Poate prea multă, dacă ne întrebați pe noi. Încă este un punct de vânzare puternic, dar fără să știm dacă ne folosește acum cu adevărat la ceva. Acum, telefoanele mobile care folosesc cel mai nou procesor Qualcomm Snapdragon Gen. 3 vin cu putere de calcul mare pentru a rula diverse aplicații cu AI – vedem la modele Samsung, dar mai nou și Xiaomi, Oneplus sau Honor.

Expozant: „Este o modificare semnificativă, dar trebuie să avem grijă să nu fim purtați de val. Pentru că este și foarte mult AI Washing (n.r. Cosmetizare cu AI) la Mobile World Congress. Provocarea este să căutăm printre toate aceste tehnologii.”