Industria cabinetelor veterinare din Marea Britanie, cu o valoare care se ridică la peste două miliarde de lire sterline, a ajuns sub lupa Consiliului Concurenței.
Se vorbește despre prețuri exorbitante și lipsă de transparență. Sunt mulți oameni care susțin că au aflat nota de plată pentru tratamentul animalului de companie abia la finalul intervențiilor.
Oamenii care au animale de companie se plâng, în primul rând, de sumele uriașe pe care ajung să le lase în cabinetele veterinare.
Bărbat: „Atâta vreme cât pot să ajung la un veterinar independent asta voi face. Dacă vă uitați la prețurile percepute de unele cabinete…Și vorbesc cu mulți oameni când ies cu câinii la plimbare și îmi spun că sunt taxați și dacă veterinarul doar se uită la animal”.
Femeie: „Prețuri exorbitante. Sigur sunt oameni care pur și simplu nu își permit să achite tratamentele animalelor.
Vino aici, Joy! Prețurile s-au dublat în ultimii doi ani”.
Consiliul Concurenței din Marea Britanie atrage atenția că în piață sunt și alte nereguli.
Autoritatea pentru Concurență și Piețe are semne de întrebare în legătură cu acest domeniu. A aflat că, în prezent, 60% dintre cabinetele veterinare din Marea Britanie sunt deținute de șase companii mari, față de 10%, câte dețineau acestea în urmă cu un deceniu. O schimbare majoră ce a redus concurența și a afectat cosumatorii.
Într-o primă fază a investigației, autoritatea britanică a constatat faptul ca pentru mai bine de 80% dintre procedurile chirurgicale puse de cabinete pe site-urile lor nu erau afișate costurile. În plus, peste 56.000 de stăpâni de animale au fost chestionați. Și, potrivit rezultatului, 20% dintre ei au fost informați în legătură cu prețurile abia la finalul intervenției.
Sarah Cardell, director executiv, Autoritatea pentru Concurență și Piețe: „Unul dintre avantajele faptului că am lansat această investigație este că, la final, vom putea impune îmbunătățiri clare, iar una dintre acestea ar fi de a-i obliga pe veterinari să facă publice informațiile legate de prețuri. Apoi am putea chiar să stabilim limite pentru anumite taxe, de exemplu taxele pentru rețetele medicale”.
Mulți veterinari cred că măsurile vehiculate sunt de-a dreptul absurde.
Rebecca Davidson, medic veterinar: „M-ar îngrijora dacă ar hotărî acum că e cazul să reglementeze complet industria și că nu mai avem un cuvânt de spus în ceea ce privește prețurile, că trebuie să vină Autoritatea să ne spună ce prețuri ar trebui să se plătească”.
Medicii spun că prețurile sunt pe masura investițiilor pe care le fac la rândul lor în aparatura modernă.