Dacă primăvara nu ne convinge încă să ieșim la plimbare, nu avem niciun motiv să stăm ferecați în case în acest sfârșit de săptămână.

Începe o nouă ediție Art Safari, iar publicul este așteptat la Palatul Dacia, în spatele Băncii Naționale. Organizatorii ne propun o incursiune în istoria României, prin ochii celor mai mari pictori autohtoni, dar și o colecție secretă ascunsă până acum într-un sat.

Cea mai mare expoziție a acestei ediții, „Istoria României în 100 de portrete”, conține cele mai vechi portrete, din secolul al XV-lea.

O să recunoasteți ușor personaje emblematice în domeniile lor, fie că vorbim despre Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazu, Henri Coandă sau Nadia Comăneci.

Cornel Ilie, curator: „Portrete foarte cunoscute pe care le știm din manuale de istorie și avem ocazia să vedem originalul să descoperim și pictorul, pictura, dar și gravura, litografie, sculptura. Avem un capitol dedicat familiei regale, toți regii, reginele, princii și principesele, așa cum au fost văzuți de Nicolae Grigorescu”.

Publicul poate să admire inclusiv costumul de astronaut al lui Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiu, dar și machetele lui Henri Coandă.

La etaj se află Muzeul Secret. Un medic colecționar de artă, contemporan cu Tonitza sau Luchian, apropiat al marilor artiști români, a adunat de-a lungul timpului peste 200 de lucrări de artă de secole 19 și 20 cu o valoare deosebită. A donat colecția satului natal, Topalu, muzeul de artă de acolo fiind singura instituție de acest fel din mediul rural din Europa. Acum, lucrările marilor artiști sunt expuse în Palatul Dacia. De la portrete duioase pictate de Nicolae Tonitza, la operele lui Nicolae Grigorescu.

Ediția aniversară reunește șase expoziții. Una dintre acestea cuprinde Grădinile Palatului, cu o promenadă și cascade spectaculoase.

Ioana Ciocan, director Art Safari: „Veniți să mirosiți grădinile palatului și să vedeti lucrări fenomenale semnate de Luchian sau Grigorescu. Dacă sunteți curioși de cum scria Mihai Eminescu, avem o scrisoare originală semnată de el și imnul „Deșteaptă-te române!” exact cum a fost el scris”.

Puteți să vizitați Art safari până la mijlocul verii.