Fabricanții care produc mobilă pentru IKEA se aprovizionează cu lemn din pădurile din Carpații României, unele dintre ultimele păduri vechi rămase în Europa, inclusiv din ariile protejate Natura 2000, potrivit unui nou raport Greenpeace.

O investigație Greenpeace dezvăluie că șapte producători care realizează unele dintre cele mai populare produse vândute de IKEA, precum scaunele INGOLF sau paturile pentru copii SNIGLAR, au legătură cu distrugerea pădurilor românești.

Cel puțin 30 de produse diferite de la acești furnizori au fost găsite în magazinele IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Germania, Italia, Israel, Polonia, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Ungaria.

Greenpeace face apel la IKEA să devină parte a soluției, „în loc să contribuie la actuala criză climatică și de biodiversitate”.

„Moștenirea noastră naturală nu poate fi transformată în piese de mobilier. Pădurile vechi sunt vitale pentru sănătatea planetei și trebuie protejate imediat. IKEA trebuie să își respecte propriile promisiuni de sustenabilitate și să își curețe lanțul de aprovizionare de distrugerea pădurilor bătrâne”, transmite Robert Cyglicki, director al campaniei pentru biodiversitate la Greenpeace Europa Centrală și de Est.

Raportul intitulat „Asamblați adevărul: Distrugerea pădurilor bătrânești din Carpații Românești” a fost scris de Greenpeace Europa Centrală și de Est.

Echipele de investigație au urmărit lanțul de aprovizionare, de la analiza permiselor și a imaginilor din satelit ale locurilor de exploatare din pădurile din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul unde ajung aceste produse, respectiv pe rafturile magazinelor.

Raportul constată că mai mulți producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare.

„Pe baza informațiilor publice disponibile, IKEA este cel mai mare client al produselor fabricate de majoritatea acestor companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca lemnul problematic să ajungă în mobilierul IKEA. Potrivit raportului, acest lucru pare sigur în cazul unui singur producător, Plimob, deoarece Plimob produce practic exclusiv pentru IKEA.

Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta rezultatele acestei investigații. IKEA nu a contestat informațiile. Dintre producători, unul a recunoscut că a primit lemn dintr-o zonă Natura 2000, declarând că o astfel de distrugere nu este ilegală, în timp ce mai mulți nu au răspuns”, transmite Greenpeace.

Greenpeace admite că mobilierul reprezintă o modalitate bună de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul și de a adăuga valoare materiilor prime, dar „acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce se sacrifică cele mai diverse păduri din punct de vedere biologic ale planetei”.

„Carpații sunt casa urșilor bruni, a linxului, a lupilor și a bizonului european și sunt printre cele mai importante refugii de floră și faună de pe continentul european. Problema este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri primare sau vechi pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1 700 km²) din pădurile Carpaților românești sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere”, arată raportul.

În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7 % din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani. În conformitate cu strategia UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate.

„IKEA trebuie să devină un lider corporatist pentru acțiunea politică necesară pentru a pune în aplicare măsuri de protecție a biodiversității obligatorii din punct de vedere juridic și eficiente pentru a îndeplini obiectivele Europei în materie de biodiversitate”, conchide Cyglicki.

ENDS

Articol similar