Garda Națională va sprijini poliția la metroul din New York, după ce rata criminalității din statul american a crescut semnificativ. Armata va asista poliția în special la controlul bagajelor persoanelor suspecte.

O mie de membri ai Gărzii Naţionale şi ai poliţiei din statul New York vor fi desfăşuraţi în metroul din metropola americană, a anunţat miercuri guvernatoarea democrată Kathy Hochul, transmite AFP, citat de Agerpres.

Un om a murit şi alţi cinci au fost răniţi la mijlocul lui februarie după focurile de armă trase într-o staţie din cartierul Bronx, iar la sfârşitul lui februarie un conductor de metrou a fost înjunghiat într-o staţie din Brooklyn.

Numărul infracţiunilor grave din reţeaua de transporturi a crescut cu 50% în ianuarie, comparativ cu aceeaşi lună a lui 2023.

Guvernatoarea a asigurat că astfel de atacuri „odioase” împotriva sistemului de metrou nu vor fi tolerate.

Soldaţii din Garda Naţională vor avea ca misiune în special să ajute poliţia din New York să controleze bagajele călătorilor în cele mai frecventate staţii.

Kathy Hochul a promis de asemenea instalarea de camere video suplimentare şi a anunţat un proiect de facilitare a interzicerii accesului la metrou a persoanelor condamnate pentru agresarea de angajaţi ai sistemului de transporturi.

Şi primarul New Yorkului, democratul Eric Adams, fost căpitan de poliţie ales în 2021 cu promisiunea de a reinstala securitatea în oraş după pandemia de Covid, a anunţat o întărire a controalelor.

Înainte de seria de incidente din ultimele săptămâni, cel mai grav episod de acest tip s-a produs în aprilie 2022, când un bărbat a deschis focul în metrou tot în Brooklyn la o oră de vârf, zeci de oameni fiind răniţi. Autorul atacului a fost condamnat în octombrie 2023 la închisoare pe viaţă.