Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat joi că a împuşcat mortal un bărbat din Belarus care plănuia „un act de terorism” în numele Ucrainei, în regiunea Karelia din nordul Rusiei, a informat agenţia de presă rusă RIA.

FSB, fostul KGB, a declarat că „a confiscat arme şi un dispozitiv exploziv improvizat” după incident.

Serviciul Federal de Securitate a afirmat că bărbatul intenţiona să arunce în aer o clădire administrativă din oraşul Oloneţ, situat la circa 250 km de graniţa cu Finlanda.

„În timpul arestării, criminalul a deschis focul asupra ofiţerilor serviciilor speciale şi a fost neutralizat în timpul confruntării”, a declarat FSB, citat de RIA.

RIA a publicat înregistrări video în care mai mulţi agenţi FSB intră într-o clădire dărăpănată, neiluminată, situată într-o zonă izolată, strigând „ieşi” şi apoi trăgând.

În imaginile video se poate vedea apoi un bărbat care părea mort şi zăcea la pământ, cu o armă lângă el.

FSB a spus că dispozitivul improvizat era realizat cu un exploziv din plastic fabricat în Marea Britanie şi avea un detonator fabricat în SUA.

Citând surse anonime, presa rusă a raportat că numele bărbatului este Nikolai Alekseev, un activist de 49 de ani din Belarus, care a participat la protestele opoziţiei din această ţară în 2020.