Franța a dezvăluit, luni, că ajutorul său militar pentru UcrainaFranţa a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare totală de 2,6 miliarde de euro din 2022 încoace, a afirmat luni, pe platforma X, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu (foto), detaliind aceste materiale, în condiţiile în care Parisul este acuzat în mod regulat că face mai puţin ca alţi aliaţi ai Kievului, informează AFP, citată de Agerpres.

Într-un acord de securitate semnat cu Ucraina

Potrivit Kiel Institute, care plasează Franţa pe locul 16 în clasamentul său, Franţa a promis 640 de milioane de euro ajutor militar, comparativ cu 17,7 miliarde de euro de partea germană.

Datele acestui clasament au fost întrerupte pe 15 ianuarie, înainte de ultimele anunţuri franceze în această problemă.

Organismul de cercetare german notează că „Italia, Franţa şi Polonia nu sunt foarte transparente în ajutorul lor pentru Ucraina

Guvernul francez a refuzat multă vreme să publice o listă precisă cu echipamente şi cu valoarea lor.

Potrivit ministrului francez al Apărării, în afară de cele 2,615 miliarde de euro echipamente livrate şi cele 3 miliarde maximum promise pentru 2024, Franţa contribuie cu 1,2 miliarde de euro la Facilitatea Europeană pentru Pace (FEP), creată de Bruxelles pentru a finanţa furnizările de arme către Ucraina

Parisul reproşează Kiel Institute că nu ţine cont de acest aport în clasamentul său şi nici nu valorizează faptul că Franţa livrează „capacităţi complete”, adică echipamente cu muniţiile lor, întreţinere şi formare.

„Franţa a ales eficacitatea operaţională pentru ajutorul său militar acordat Ucrainei: a promite ce se poate livra, a livra ce se poate promite”, a subliniat Sebastien Lecornu pe X, cu aluzie la promisiuni nerespectate sau livrări de material defectuos de către alţi parteneri ai Ucrainei.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a deplâns la sfârşitul lui februarie că jumătate dintre armele occidentale promise Kievului erau livrate cu întârziere. „La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, 50% din (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp”, a declarat el.

Potrivit ministrului francez, Kiel Institute pune pe acelaşi plan armamente diferite, de exemplu rachetele cu rază de acţiune lungă precum Scalp/StormShadow livrate de Franţa, şi cele cu rază de acţiune scurtă furnizate de Berlin, care refuză până la ora actuală să furnizeze Ucrainei rachete Taurus (cu rază lungă), capabile să schimbe situaţia pe teren.