Austria rămâne neînduplecată în privința aderării depline a țării noastre în Spațiul Schengen, chiar și după întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și cancelarul austriac Karl Nehammer de la Palatul Cotroceni.

Oficialul Austriei a transmis îmntr-un mesaj publicat pe contul său de pe rețeaua de socializare X că ”poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins.”

”Astăzi mă aflu la București, la congresul Partidului Popular European @PPE . Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din iunie. În program a fost inclusă și o întâlnire cu președintele României @KlausIohannis. România este un partener important pentru Austria. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo.

Mulți cetățeni români lucrează în profesii de îngrijire în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire.

În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile Austriei față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins.” – a scris Nehammer pe X.

Refuzul cancelarului Austriei vine la scurt timp după discuția pe care a avut-o, joi, la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

„În discuţia mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă şi acest lucru va consolida şi mai mult securitatea UE pentru beneficiul tuturor cetăţenilor noştri”, a scris și Klaus Iohannis pe platforma X (fostă Twitter).