„Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința Moldova, România și Polonia”. Declarația îi aparține lui Macron și este menită să mobilizeze Europa în sprijinul Kievului, în primul rând prin accelerarea livrărilor de armament.

Cu această misiune s-au dus vineri în Germania Emmanuel Macron și premierul polonez, Donald Tusk.

Miza este să-și armonizeze pozițiile cu Olaf Scholz, înaintea summitului european de săptămâna viitoare.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România și Polonia.”

Liderul francez a formulat acest avertisment în răspunsul dat pe platforma X unui compatriot care îl întrebase de ce ar trebui sprijinită Ucraina. Cu puțin timp înainte, Macron a acordat și un interviu televizat, în care a explicat din nou poziția Parisului în privința războiului din țara vecină.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Avem un singur obiectiv: Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război! Sunt mai puțin de 1500 de km între Strasbourg și Liov. (Războiul) nu e un film și nu e departe. În Ucraina se duce un război existențial pentru Europa și pentru Franța. Dacă Rusia câștigă acest război, se alege praful de credibilitatea Europei. Toate opțiunile sunt posibile. Franța este o forță a păcii, dar azi, ca să avem pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi.”

Prin urmare, nu poate fi exclusă trimiterea de soldati europeni în Ucraina, a reiterat Macron, desi ideea a fost intens criticată de aliații europeni. Cancelarul german a facut-o cat se poate de explicit, chiar inaintea vizitei facute astazi de Macron la cancelaria din Berlin.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Prudența nu e ceva ce poate fi descris drept slăbiciune, cum o fac unii. Cetățenii țării noastre au dreptul să pretindă prudență.”

Apropierea alegerilor europene interferează cu strategia lui Macron și Scholz, care sunt atenți la opinia publică. În cădere liberă în sondaje, cancelarul german respinge orice risc de escaladare a războiului, în condițiile în care majoritatea nemților se opun livrării de rachete Taurus către Ucraina.

În schimb, partidul lui Emmanuel Macron își concentrează campania pentru europarlamentare pe sprijinul pentru Ucraina și acuză extrema dreaptă franceză, favorită în sondaje de simpatii pro-Kremlin.