Elevul de 15 ani care și-a înjurat și lovit diriginta este cercetat penal, dar poate reveni la școală, a anunțat marți IPJ Mureș.

Adolescentul a fost reținut pentru 24 de ore, iar măsura a fost luată după ce ordonanța de reținere a expirat.

Directoarea Colegiului Alexandru Papiu Ilarian din Târgu-Mureș, Cristina Someşan, spune că există o temere în școlaă privind revenirea la ore a elevului violent și subliniază că forma actuală a Legii Educației pune în pericol profesorii.

„Nu se poate ca acest colegiu să ajungă în situaţia în care profesorii să aibă spaime, profesorii să aibă frică să intre la ore. Puteţi să spuneţi orice, puteţi să acuzaţi profesorii şi ne asumăm orice parte de vină, dar toată rânduiala actuală nu este spre folosul societăţii şi nu este spre binele nimănui, nici al copiilor, nici al părinţilor, nici al profesorilor”, a spus directoarea pentru Mureș Știri.

Ea a mai susținut că va lupta pentru schimbarea legii și că nu vrea să lase „un asemenea incident să terfelească munca atâtor alţi copii, munca şi susţinerea părinţilor din spatele acelor copii”.

De asemenea, ea a mai spus că este un incident izolat și că nu definește instituția de învățământ care are o tradiție de peste 100 de ani.

„Nu mai avem voie să facem cutare lucru, mai avem voie să facem doar cutare lucru şi, până la urmă, toate aceste atitudini fac să nu mai fie nici profesori. Există o stare de temere în şcoală, de spaimă (…) Mâine poate vine înapoi pentru că este în învăţământul obligatoriu şi are toate drepturile. Credeţi că mi-e confortabil să mă gândesc cum să procedez cu această legislaţie? Mâine cum va fi? Da, astăzi putem foarte bine să condamnăm pe oricine, elev, profesor, director, pe oricine, dar mâine cum va fi? Mă străduiesc să mă fofilez printre articole de lege care să pună lucrurile în ordine, dar sunt mulţi alţi directori de la alte şcoli care n-au reuşit. Sper să reuşesc”, a afirmat directorul Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”.

Elevul de clasa a VIII-a a făcut scandal în timpul unei ore şi a arătat gesturi obscene cadrului didactic. Poliţiştii au venit la şcoală şi l-au dus pe elev la sediu, unde l-au amendat cu 500 de lei.

Când a revenit la unitatea de învăţământ, el a agresat un cadru didactic, pe care l-a lovit cu pumnii şi picioarele.