Două surori, Rebecca și Angharad Lewis, au suferit SCAD-uri, subliniind necesitatea unei conștientizări mai mari a acestei afecțiuni rare.
SCAD-ul este o disecție spontană a arterelor coronare, ce poate duce la un atac de cord sau stop cardiac.
Cercetarea SCAD-ului este finanțată de organizația Beat SCAD, sperându-se că guvernul galez va sprijini eforturile de îngrijire adecvată a pacienților.
Două surori care au suferit un atac de cord la distanță de doar câteva zile una de celălaltă au declarat că ar trebui să se facă mai multe pentru a crește gradul de conștientizare a unei afecțiuni care poate fi fatală, scrie BBC.
Rebecca Lewis, în vârstă de 48 de ani, a suferit o disecție spontană a arterelor coronare (SCAD), atunci când apare o ruptură în peretele unei artere coronare.
Deși nu este concludent, este probabil ca sora ei, Angharad, să fi suferit același lucru trei zile mai târziu.
SCAD este o afecțiune rară, care nu poate fi în prezent prezisă sau prevenită.
Majoritatea cazurilor afectează femeile în vârstă de 40 sau 50 de ani sau pe cele care au avut recent un copil.
Rebecca, o profesoară din Cardiff, corecta lucrările în clasă în noiembrie anul trecut, când a simțit o presiune uriașă în piept. Directoarea școlii a dus-o pe Rebecca la Spitalul Universitar din Țara Galilor din Cardiff, unde i s-a spus că a suferit un atac de cord. O angiogramă efectuată câteva zile mai târziu a arătat că acesta fusese cauzat de un SCAD.
SCAD apare atunci când straturile interioare ale unei artere coronare se desprind de stratul exterior, restricționând fluxul sanguin. În unele cazuri, acest lucru poate duce la un atac de cord sau la un stop cardiac.
Simptomele pot include dureri toracice, senzație de tensiune sau durere în brațe, gât, maxilar, spate sau stomac; senzație de amețeală sau amețeală; senzație de oboseală sau lipsă de aer; greață și senzație de transpirație sau de umezeală.
Rebecca a spus că a fost norocoasă că medicul care a tratat-o lucrase anterior la spitalul Glenfield din Leicester, care este un centru de cercetare de top în domeniul SCAD.
„Consultantul care mi-a făcut angiograma… fusese instruit să știe cum arată SCAD pe o angiogramă și a putut să o identifice cu mine”, a spus ea. În dimineața după ce a vizitat-o la spital, sora Rebeccăi, Angharad, a suferit și ea un atac de cord. O angiogramă a arătat că și ea suferise un SCAD.
Angharad a fost tratată la un alt spital, dar Rebecca a spus că a fost categorică în privința faptului că Angharad ar trebui să fie verificată pentru SCAD.
„Au fost fericiți să mă dea afară”, și-a amintit Angharad.
„Așa că am fost foarte norocos că am avut o soră mai mare care se îngrijea de mine care spunea „trebuie să faci acest test, trebuie să menționezi ce mi s-a întâmplat și ce au găsit”.
„Așa că, în cele din urmă, consultanții au vorbit între ei și am fost trimis la Cardiff. Dacă nu ar fi fost Becky, aș fi fost trimis acasă fără să știam de ce am avut atac de cord”.
În prezent, 2.000 de pacienți ajută la cercetarea Spitalului Glenfield.
Profesorul David Adlam, care conduce cercetarea, a spus că multe cazuri rămân nediagnosticate.
„Încercăm să-i încurajăm pe colegii noștri din serviciile de sănătate, care vor vedea potențial pacienți care ar putea avea SCAD, să se gândească la asta. Pentru că dacă nu te gândești la asta, atunci s-ar putea să-l ratezi”, a spus el.
„Când ai un atac de cord convențional… în general, este cauzat de o îngustare fixă a arterei coronare și adesea tratăm asta prin întinderea acea îngustare și introducerea unui stent.
„La pacienții cu SCAD facem invers”, a adăugat el.
„Încercăm să gestionăm artera pentru a o lăsa să se vindece de la sine. Și motivul pentru aceasta este că este o boală diferită. Are o cauză de bază diferită”.
Rebecca și Angharad încă se împacă cu ceea ce li s-a întâmplat.
„A afectat întreaga familie”, a spus Angharad.
„Am fost foarte norocos să am sprijin de la prieteni. Ei au venit aici doar pentru că sunt conștienți că sunt puțin nervos să fac lucruri și să fiu în oraș.”
Rebecca a spus că experiența i-a zdruncinat încrederea.
„A provocat multă suferință când s-a întâmplat”, a spus ea.
„A fost ultimul lucru la care m-am gândit la 48 de ani că voi avea un atac de cord”.
Cercetarea în SCAD este în prezent finanțată de organizația de caritate Beat SCAD, deși guvernul scoțian derulează și un proiect pilot.
Prof. Adlam speră că guvernul galez va face același lucru.
„Ne-am dori foarte mult să lucrăm cu prietenii și colegii noștri din Țara Galilor pentru a ne asigura că acești pacienți sunt îngrijiți corespunzător”, a spus el.
„Este cu adevărat important să creștem gradul de conștientizare”, a adăugat Angharad.
„În acest moment spunem că este foarte rar, dar dacă ne uităm la experiența mea, poate că rămâne nediagnosticat. Becky a venit acasă cu un diagnostic, cu o etichetă. Din fericire, am ajuns la același lucru, dar ar fi putut fi foarte diferit.”
Guvernul galez a declarat: „Ne așteptăm ca NHS Wales să ofere îngrijire pentru sindromul coronarian acut în conformitate cu ghidurile profesionale de la organizații precum Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE)”.
„Pentru afecțiuni cardiace mai rare, NHS Wales este pregătit să lucreze cu omologii din Marea Britanie în cercetare”.
Citește și