Poliţiştii suceveni au deschis un dosar penal care vizează comiterea mai multor infracţiuni, între care şi cea de tulburare de posesie, după ce un bărbat a cerut autorizaţie de exploatare a lemnului dintr-o pădure care nu îi aparţinea.

Pădurarii au marcat arborii care puteau fi exploataţi, cantitatea de lemn pe care bărbatul voia să o exploateze şi care valorează peste 100.000 de lei fiind indisponibilizată.

Potrivit datelor furnizate sâmbătă de Poliţia judeţeană Suceava, dosarul deschis la nivelul Postului de Poliţie Dorna Candrenilor vizează comiterea infracţiunilor de ,,folosirea dispozitivului special de marcat fără drept ” şi ”tulburare de posesie”.

„Pe parcursul anului precedent, un bărbat din comuna Dorna Candrenilor a indus în eroare organele silvice, care au marcat mai mulţi arbori într-o pădure, situată pe raza comunei Dorna Candrenilor, judeţul Suceava. (…)

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că un bărbat din comuna Dorna Candrenilor a obţinut de la preşedintele Asociaţiei Obştea Negrişoara, o cerere de marcare pe numele său, inducând astfel în eroare lucrătorii silvici care au marcat arborii de pe suprafaţa a două hectare, după ce au fost doborâţi de fenomene naturale.

De asemenea, persoana în cauză urma să obţină şi o Autorizaţie de exploatare, în vederea exploatării şi valorificării masei lemnoase menţionată anterior”, informează poliţiştii.

Conform anchetatorilor, solicitările de exploatare a lemnului formulate de bărbat către autorităţi au fost făcute pentru arbori aflaţi pe o suprafaţă de teren care face obiectul unui dosar penal şi pentru care există o solicitare de retrocedare.

„În continuarea cercetărilor din dosarul de urmărire penală, la data de 14.03.2024, în cadrul Planului de acţiune NORD pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii în domeniul silvic, la frontiera de nord, poliţiştii Postului de Poliţie Dorna Candrenilor, s-au deplasat în pădurea Cantonul silvic 5 Ascuţita, Obştea Negrişoara, împreună cu organele silvice din cadrul Ocolului Silvic Dorna, stabilind că în cursul anului 2023, Ocolul Silvic a constituit partida de produse accidentale în Cantonul Silvic 5 Ascuţita, Obştea Negrişoara, întocmindu-se actul de punere în valoare.

La marcarea arborilor a fost folosit dispozitivul special de marcat rotund, ocazie cu care pe o suprafaţă de 2 hectare, au fost marcaţi 497 arbori cu un volum de 722,78 m3. Locul în care s-a constituit partida, respectiv în Cantonul Silvic 5 Ascuţita, Obştea Negrişoara, face obiectul dosarului penal în care o persoană vătămată din comuna Şaru Dornei, jud. Suceava, a sesizat faptul că pădurea îi aparţine mamei sale, fiind revendicată de către aceasta conform Legii 18/1991”, precizează sursa citată.

Poliţiştii au dispus indisponibilizarea întregii cantităţi de 722,78 metri cubi de lemn provenit din marcarea ilegală a 497 de arbori. Cantitatea de lemn indisponibilizată are o valoare de 115.644 lei şi a fost predată în custodie pădurarului titular de canton din cadrul Ocolului Silvic Dorna Candrenilor. Cercetările în acest dosar sunt continuate de către poliţiştii Postului de Poliţie Dorna Candrenilor.