Emmanuel Macron a avut un discurs la Praga, unde şi-a susţinut cu tărie sfatul de săptămâna trecută, potrivit căruia Occidentul nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe pentru a sprijini Kievul împotriva Rusiei, relatează Politico.

Vorbind în cadrul unei întâlniri cu comunitatea franceză, Macron a spus: „Europa se confruntă în mod clar cu un moment în care va fi necesar să nu fim laşi”. El a adăugat că oamenii „nu vor să vadă niciodată tragediile care se apropie”.

ULTIMELE ȘTIRI

Trucurile virale pentru curățenia de primăvară pe care toată lumea trebuie să le evite. Ce sfaturi oferă experții

Războiul Israel-Hamas. Gruparea Hamas spune că va negocia prin mediatori până la încheierea unui acord

Războiul din Ucraina, ziua 742. 38 de drone ale ruşilor au fost doborâte de armata ucraineană / Casa Albă afirmă că Zelenski nu a cerut niciodată trupe străine

Casa Albă: Zelenski nu a cerut trupe americane în Ucraina

Vezi mai multe articole din categoria externe

Pistorius a răspuns că limbajul lui Macron a fost contraproductiv.

„Nu avem nevoie într-adevăr, cel puţin din punctul meu de vedere, să vorbim despre bocanci (pe pământul Ucrainei – n.r.) sau despre a avea mai mult curaj sau mai puţin curaj”, a declarat Pistorius reporterilor în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său suedez, Pål Jonson.

„Acesta este un lucru care nu ajută cu adevărat la rezolvarea problemelor pe care le avem atunci când vine vorba de a ajuta Ucraina”, a adăugat Pistorius.

Vorbind cu reporterii în marja vizitei sale la Praga, Macron a declarat ulterior că Germania nu a fost ţinta comentariilor sale, dar că a fost „necesar” să zdruncine aliaţii Franţei. „Dacă suntem pasivi… riscăm să suferim, să suferim eşecuri pe teren, să suferim posibile dezamăgiri în SUA”, a spus Macron.

Tensiunile franco-germane în legătură cu războiul din Ucraina sunt în creştere

Franţa se simte de mult timp frustrată de faptul că Germania consideră că relaţiile cu Washingtonul sunt cheia securităţii europene, în timp ce Germania este deranjată că Macron s-a autointitulat lider de război, mai ales când Berlinul a dat mult mai multe arme Ucrainei decât Parisul.

Macron a stârnit controverse săptămâna trecută, când a anunţat, la finalul unei conferinţe a liderilor internaţionali, că trupele terestre occidentale în Ucraina nu pot fi „excluse”.

În ciuda reacţiilor din partea aliaţilor NATO, Macron a revenit marţi asupra acelor comentarii care l-au lăsat să pară izolat după ce majoritatea liderilor europeni i-au condamnat mesajul.

În timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele ceh Petr Pavel, Macron a declarat că este „complet împăcat” cu apelul său recent la „o trezire strategică” care i-a trezit pe aliaţii săi.

Franţa şi Cehia sunt „conştiente că războiul s-a întors pe teritoriul nostru în Europa, că unele puteri au devenit de neoprit şi ne ameninţă mai mult în fiecare zi, ne atacă şi mai mult, şi că noi… avem nevoie de curajul necesar”.

Pavel l-a susţinut pe Macron, dar a trasat „o linie roşie” în ceea ce priveşte desfăşurarea de trupe de luptă în Ucraina, sugerând că orice prezenţă potenţială ar trebui să ia o altă formă.

„Sunt în favoarea căutării de noi opţiuni, inclusiv a unei dezbateri privind o posibilă prezenţă în Ucraina”, a spus preşedintele Cehiei.