Dezastru pe plaja din Mamaia. Terase înalte de aproape doi metri s-au format pe plajă în urma furtunilor din ultima perioadă. Plaja a fost practic distrusă pe o porțiune de sute de metri, iar intrarea în apă este imposibilă.
Cei de la Apele Române trebuie să rezolve problemele, până la vacanța de 1 Mai și de Paște, pentru care turiștii și-au făcut deja rezervări în nordul litoralului.
Imaginile neobișnuite au fost surprinse, luni, în stațiunea Mamaia. Plaja a fost grav afectată de furtunile cu valuri uriașe, care au măturat țărmul. În stațiunea Mamaia, intrarea în apă pe o porțiune de câteva sute metri este practic imposibilă pentru că s-au format aceste terase înalte de nisip, terase care au peste un metru și jumătate. Fenomenul se numește cliffing. Practic, bucăți întregi de plajă sunt mâncate de apă, și s-au format dune înalte de nisip și pietriș.
Adrian Bîlbă, biolog: „Este un fenomen natural, practic marea își trage înapoi dreptul, nisipul, care i-a fost smuls și își reconstituie o plajă submersă care la Mamaia nu a fost luată în proiect în considerare și, în consecință, există un dezechilibru mare de înălțime, avem 3-4 metri aici, dar dacă luăm în vedere și plaja submersă, care sunt alți tri metri, imediat este foarte adâncă, face ca dezechilibru să fie foarte mare”.
Iar nisipul de aici este unul tare și plin de scoici tari.
Întreagă zonă va fi refăcută de cei de la Apele Române. Lucrătorii trebuie să niveleze nisipul pentru ca turiștii să poată intra în mare. Primii turiști urmează să sosească de 1 mai, așa că administratorii plajelor sunt prinși cu pregătirile.
Paul Marin, administrator de plajă: „De 1 mai avem și multe cereri, multe telefoane, multă lume, și dăm drumul la tot ce înseamnă restaurant, terasă, tot, șezlongurile vor fi pe plajă, umbrelele vor fi, așteptăm un 1 mai călduros”.
Pe litoralul nostru, fenomenul de „cliffing” afectează cel mai grav stațiunea Mamaia.