Cautați zboruri ieftine pentru vacanță? Găsiți ușor, la prima vedere, dar când faceți rezervarea și adăugați bagajele, situația se schimbă.
Companiile aeriene ne taxează serios pentru rochițele, sandalele și obiectele pe care să le luăm cu noi. O soluție este să punem mai puține lucruri în valiză și să apelăm la spălătorii la destinație – dar și aici trebuie atenție: cele ale hotelurilor nu sunt tocmai ieftine.
În avionul care a decolat din Brașov, spre Londra, mulți pasageri vorbesc depre prețul călătoriei. Zborul cu o companie low-cost li s-a părut ieftin, până au ajuns la plata bagajelor.
Femeie: „Bagajul de cală ni s-a părut foarte scump, în comparație cu zborul. 40 de lire dus, 40 întors.”
Turiști străini: „Când cauți online, prețul pe care îl vezi nu este prețul pe care îl plătești, ți se adaugă bagajele, locurile.”
Prețuri pentru bagaje suplimentare (per zbor/per bagaj)
Wizzair: max 20 kg, 20,5 – 86,5 euro
Ryanair: max 20 kg, 22 – 70 euro
Aegean Airlines: max 23 kg, 20 – 60 euro
Tarom: max 23 kg, 40 – 55 euro
KLM: max 23 kg, 20 – 70 euro
Sursa: companii de zbor
Chiar și companiile de linie vând bilete fără bagaj inclus și oferă separat posibilitatea cumpărării acestui serviciu. Tariful poate ajunge până la 70 de euro pe sens. Așadar suma se dublează dacă zburați dus-întors.
Ca mulți călători, Nicoleta Balaci nu se poate lipsi de bagajul de cală, mai ales că pleacă în vacanță cu 3 copii.
Nicoleta Balaci: „Îmi iau și eu mai multe la mine, diferite rochițe. Plănuiesc în ce îi îmbrac, în ce le fac poze, în ce o să îmi fac eu poze.”
Cine nu vrea să plătească pentru un bagaj mare în avion, alege varianta călătoriei cu o geantă de mână în care încap doar câteva haine. În cazul sejururilor lungi – la destinație – acest lucru vă poate aduce un cost suplimentar, cu serviciile de spălătorie.
Femeie: „În general au aceste facilități și prefer să fac asta în loc să plătesc bagaj de cală.”
În hoteluri, prețul se stabilește pe articol și rar apare pe internet. Clienții spun că spălatul unui tricou – de exemplu – poate ajunge până la 7 euro. Astfel, dacă cereți la recepție să vi se spele 7 tricouri, plătiți pentru acest serviciu cât v-ar costa bagajul pe un sens la un zbor al companiei naționale de transport aerian.
Marian Marcel străbate lumea doar cu un rucsac în spate și rezolvă altfel.
Marian Marcel, vlogger de călătorie: „Ori îmi iau un Airbnb cu mașină de spălat, ori le duc la spălătorie.”
Acum se află în Riad, Arabia Saudită, unde serviciul este foarte ieftin. La Paris, însă, spălatul unei sacoșe de haine de până în 6 kilograme costă între 25 și 38 de euro. O firmă vine să le ia și le aduce înapoi curate, în aceeași zi. Mult mai ieftine sunt spălătoriile self-service. Avem și noi în țară, iar turiștii străini le folosesc.
Tunde Nagy, reprezentant spălătorie: „Durează 36 minute un ciclu de spălare și 30 minute un ciclu de uscare, costă 30 de lei și 25 uscatul.”
Metoda – chiar mai ieftină în Spania – este folosită de cei care fac celebrul pelerinaj Camino de Santiago.