O treime dintre companiile prezente pe piaţa din România vor creşte salariile cu procente cuprinse între 6% şi 10%, în acest an, context în care doi din zece angajaţi (19%) doresc majorări de peste 20%, reiese dintr-o cercetare de specialitate.

Datele Randstad Romania HR Trends 2024 arată că discrepanţa cea mai mare între ceea ce oferă organizaţiile şi ce îşi doresc angajaţii este în intervalul de creştere a salariului de peste 20%, preferat de 19% dintre angajaţi, dar care reprezintă o opţiune doar pentru 1% dintre angajatorii români.

Conform cercetării, beneficiul financiar acordat cel mai frecvent este telefonul mobil (81%), urmat de bonusurile bazate pe performanţă individuală (80%), dar 17% dintre companiile respondente le oferă angajaţilor şi participare la profit.

De asemenea, soluţia care predomină în rândul companiilor pentru a răspunde provocărilor legate de forţa de muncă este cea de a oferi programe de training (68%), în timp ce 96% dintre angajaţi vor un echilibru între viaţa personală şi viaţa profesională.

Din punct de vedere al companiilor, angajările estimate pentru anul 2024 au ca scop creşterea afacerii, într-o proporţie care transmite un semnal economic optimist pentru acest an, de la 82% în 2023, la 89%.

În acelaşi timp, 66% dintre liderii de afaceri care au răspuns studiului se confruntă cu provocarea de a menţine interesul candidaţilor pe parcursul întregului proces de recrutare.

Potrivit sursei citate, intenţiile de angajare au crescut de la 23%, anul trecut, la 29% în 2024, în ceea ce priveşte serviciile pentru clienţi/serviciile post-vânzare, dar se remarcă şi o tendinţă în creştere a cererii de angajare în departamentele administrative/de back office, pentru care intenţiile s-au majorat de la 21% la 29%.

Totodată, intenţiile de angajare pentru departamentele de IT/tehnologie şi vânzări înregistrează scăderi semnificative în acest an (de la 46% în 2023, la 27%, respectiv de la 46% la 22%).

Cercetarea se specialitate identifică o tendinţă în scădere şi în inginerie (de la 38% la 22%), precum şi în departamentele de HR/training/dezvoltare (de la 26% la 9%) şi în cele de marketing tradiţional/comunicare (de la 15% la 2%).

În topul provocărilor pe care angajatorii trebuie să le depăşească în privinţa forţei de muncă se află: menţinerea talentelor implicate (engaged) pe durata procesului de recrutare (66%), retenţia performerilor şi dezvoltarea liderilor talentaţi (61%), atragerea de talente (59%), gestionarea aşteptărilor privind compensaţiile şi beneficiile (52%), gestionarea fluctuaţiei ridicate a personalului (28%), gestionarea deficitului de competenţe (27%), construirea brandului de angajator (26%), deficitul de talente locale (25%), integrarea noilor angajaţi (24%) şi asigurarea sănătăţii mintale a angajaţilor (22%).

Sondajul Randstad Romania HR Trends 2024 a fost realizat pe baza unui chestionar derulat în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, pe un eşantion de 238 de lideri de afaceri din principalele industrii din România.