Distincţia i-a fost înmânată la Cahul, acolo unde Cristian Mungiu a vorbit despre cartea sa.

Decretul prezidenţial a fost semnat pe 14 martie 2024.

Maia Sandu i-a înmânat ordinul lui Cristian Mungiu la Cahul, acolo unde potrivit preşedintei s-a născut bunica regizorului.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a oferit „Ordinul de Onoare” regizorului român Cristian Mungiu. Distincţia i-a fost înmânată la Cahul, acolo unde Cristian Mungiu a vorbit despre cartea sa.

Mungiu a fost decorat „în semn de înaltă apreciere a activităţii de creaţie, pentru merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea artei cinematografice şi în afirmarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional, precum şi pentru contribuţie substanţială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova şi România”.

Decretul prezidenţial a fost semnat pe 14 martie 2024.

„Unele cărţi vin direct spre suflet, îţi rămân în minte şi te fac să petreci timp gândindu-te la eroii lor, la tăvălugul istoriei care vine peste destine umane făcându-le praf sau schimbându-le radical traiectoriile existenţiale. „Tania Ionaşcu, bunica mea. O biografie basarabeană”, a reputatului regizor Cristian Mungiu este exact una dintre acele cărţi. Cu o scrupulozitate şi o atenţie pentru detaliu, dar şi cu o imensă dragoste de nepot, Cristian Mungiu descrie drama vieţii bunicii sale născută în 1916 la Cahul şi apoi, refugiată din calea războiului la Iaşi. Am fost impresionată să ascult această istorie şi pe viu, la Cahul, unde Cristian Mungiu, prin carte, şi-a adus bunica la locul unde s-a născut”, a scris Maia Sandu pe reţelele de socializare.

Citește și