Tensiunile dintre administrația Biden și premierul israelian escaladează. La o zi după ce președintele american a declarat că Netanyahu face mai mult rău decât bine Israelului, acesta a respins afirmația.

Într-un interviu acordat revistei Politico, Netanyahu dă asigurări că strategia sa militară din Fâșia Gaza este susținută de majoritatea israelienilor. O teză contrazisă însă de protestele de stradă din fiecare sămbătă, în care zeci de mii de oameni îi cer demisia.

După discursul despre Starea Națiuni rostit în Congres, microfoanele au captat o discuție neoficială în care Biden și-a exprimat frustrarea legată de premierul israelian.

Joe Biden, președintele SUA: ”I-am zis: „Bibi, tu și cu mine trebuie să dăm cărțile pe față, să avem o discuție dificilă!”. Am încă microfonul pornit. Cu atât mai bine”.

Dovadă că nu a fost o scăpare regretabilă, presedintele american și-a dezvoltat ideea într-un interviu acordat postului MSNBC.

Joe Biden: ”(Beniamin Netanyahu) are dreptul să protejeze Israelul și să continue să anihileze Hamas. Dar e imperativ să facă mai multe eforturi pentru protecția vieții civililor nevinovați. Din punctul meu de vedere, face mai mult rău decât bine Israelului prin această politică ce este contrară valorilor pe care e întemeiat Israelul. Mi se pare o greșeală gravă. Prin urmare, vreau să văd un armistițiu de șase saptamani care să înceapă cu un schimb masiv de prizonieri”.

Momentul ales pentru aceste mustrări are legătură cu criticile primite de Biden din partea unor alegători democrați. Aceștia îi reproșează sprijinul pentru acțiunile Israelului în Gaza după masacrele din 7 octombrie. Însă riposta lui Netanyahu nu a întârziat prea mult.

Benjamin Netanyahu, Prime Minister of Israel: ”Dacă a vrut să spună că duc o politică personală împotriva dorinței majorității israelienilor și că acțiunile mele daunează intereselor Israelului, se înșeală în ambele privințe”.

Casa Albă l-a îndemnat pe Netanyahu să nu lanseze o ofensivă în Rafah până când Israelul nu va elabora un plan de evacuare a civililor din ultima zonă din Fâşia Gaza în care încă nu au fost trimise forţe terestre.