Sănătatea generală se reflectă în sănătatea dinților, dar și a țesuturilor, în care stau aceștia. Structurile dentare sunt dependente de controlul glicemiei, de funcția ficatului, dar și de cea renală.

Ionuț Leahu, medic stomatolog: „Cu sanătatea cum stai? Foarte bine. Și vine a doua întrebare. Analize de sânge ultima oară când ți-ai făcut? Ei, acolo răspunsul se schimbă. De multe ori, răspunsul este acum cinci ani, acum șapte ani”.

Înaintea oricărei intervenții chirurgicale în cavitatea orală, medicii au nevoie de informații care privesc starea dumneavoastră generală de sănătate. Echipa este interesată de analizele uzuale de sânge, dar și de un control cardiologic, pentru că sănătatea orală este în deplină legătură cu sănătatea generală.

Cum se evaluează starea generală de sănătate:

• Hemoleucogramă

• Funcția ficatului: analizele TGO, TGP

• Funcția rinichilor: creatinină, sumar de urină

• Funcția pancreasului: glicemie

• Control cardiologic

Ionuț Leahu, medic stomatolog: „Odată ce te-am ajutat să ajungi din urmă cu sănătatea ta generală, este momentul să facem intervenția, care rezolvă toate problemele de ordin chirurgical. Vii într-o zi, te așezi pe scaun și medicul anestezist, care implicat în toată starea ta de sănătate, îți dă ceva pe vene să fii mai relaxat și apoi mergem cu o sedare conștientă. Amorțim toată partea pe care vom lucra. Îndepărtăm dinții stricați, reparăm infecțiile din os, reparăm osul și apoi punem implant”.

După intervenția chirurgicală va prelua medicul protetician și veți primi lucrări dentare fixe în 24 de ore. Adică veți putea zâmbi fără probleme.

Mișu Dîga, medic specialist chirurgie dento-alveolară: „După ce se termină intervenția chirurgicală, se dă startul la vindecare. E important să urmărim acele șapte zile, acea lipire a gingiei. Asta urmărim. Să se lipească gingia și toate materialele folosite în timpul intervenției să rămână ascunse și protejate”.

Ionuț Leahu, medic stomatolog: „Fundația este extrem de importantă, iar noi, de-a lungul anilor, ne-am dat seama că trebuie să păzim ceea ce lucrăm uneori și de pacient. Sunt pacienți care vin la controale din șase în șase luni, dar unii vin și la șapte ani. Avem un protocol special să reconstruim osul, un protocol special să reconstruim gingia, să fie o gingie dură, care protejează osul”.

După lucrările dentare complexe aveți nevoie de igienă profesională din șase în șase luni la medicul dentist. Se verifică astfel și starea implanturilor.