Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină din SUA: un aport zilnic adecvat de lichide este de aproximativ 3,7 litri de lichide pe zi pentru bărbați, respectiv 2,7 litri de lichide pe zi pentru femei.
Hiperhidratarea sau suprahidratarea are loc în două moduri: consumul de apă în exces sau retenția de apă la nivelul rinichilor.
Aproximativ 20% din aportul zilnic de lichide provine de obicei din alimente, iar restul din băuturi.
Auzi frecvent sfaturi de nutriție. Consumul de minim 2 L de apă pe zi este esențial pentru o viață sănătoasă. Poate și asta îți sună cunoscut. Dar te-ai gândit vreodată că te poți intoxica cu apă?
Zilnic, o cantitate de apă este eliminată din organism prin respirație, transpirație, urină. Pentru ca organismul să funcționeze corect, acesta trebuie să mențină o rezervă de apă adecvată pentru nevoile organismului, reglând consumul de băuturi și alimente care conțin apă. Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină din SUA au stabilit că un aport zilnic adecvat de lichide este de aproximativ 3,7 litri de lichide pe zi pentru bărbați – respectiv 2,7 litri de lichide pe zi pentru femei. Aceste recomandări acoperă consumul de fluide provenit din apă, alte băuturi și alimente. Aproximativ 20% din aportul zilnic de lichide provine de obicei din alimente, iar restul din băuturi.
Hiperhidratarea sau suprahidratarea are loc în două moduri: consumul de apă în exces sau retenția de apă la nivelul rinichilor. În ambele cazuri, suprahidratarea poate duce la intoxicația cu apă. Volumul de apă din corp devine prea mare pentru ca rinichii să-l poată excreta, ceea ce poate face ca electroliții din organism să se dilueze. Atunci când cantitatea de sodiu (sare) devine prea diluată, apare hiponatremia iar aceasta este principala preocupare când discutăm despre consumul de apă în exces.
Citește și