Virusul care provoacă infecţia Covid rămâne în sângele nostru mai mult de un an.

Datorită memoriei sale, sistemul nostru imunitar este capabil să recunoască noile variante ale virusului.

Mai mult, ARN viral a fost identificat şi în ţesutul conjunctiv timp de până la 2 ani.

O singură contaminare este suficientă, iar virusul care provoacă infecţia Covid rămâne în sângele nostru mai mult de un an, conform ScienceDaily.

Descoperirea vine în urma unui studiu american, semnat de cercetători de la University of California San Francisco. Dintr-o altă cercetare, de data aceasta italiană, vine o a doua descoperire: datorită memoriei sale, sistemul nostru imunitar este capabil să recunoască noile variante ale virusului.

La începutul pandemiei se credea că boala este trecătoare, dar un număr tot mai mare de pacienţi, chiar şi cei care până atunci erau sănătoşi, au continuat să aibă simptome precum confuzie mentală, probleme digestive şi vasculare, timp de luni sau chiar ani de zile.

Pentru a evalua situaţia, cercetătorii au examinat probe de sânge de la 171 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Şi, folosind un test ultrasensibil pentru proteina Spike, au descoperit că aceasta era încă prezentă până la 14 luni mai târziu la unele persoane. Mai mult, s-a constatat că, în rândul celor care au ajuns la spital din cauza Covid, probabilitatea de a detecta antigene virale era dublă.

Mai mult, ARN viral a fost identificat şi în ţesutul conjunctiv timp de până la 2 ani.

În acelaşi timp, o altă echipă de oameni de ştiinţă, de la Spitalul San Raffaele din Milano, a ajuns la un al doilea rezultat care, potrivit cercetătorilor, deschide noi frontiere în lupta împotriva virusului. Cercetarea, efectuată pe modele experimentale, a stabilit că, datorită memoriei sale, sistemul imunitar este capabil să recunoască noile variante SARS-CoV2. Limfocitele T activate de vaccinare sau infecţie anterioară joacă un rol important în această recunoaştere.

Citește și