Proiectul reactoarelor de mici dimensiuni de la Doicești va avea parte de o finanțare americană de 4 miliarde de dolari.

Anunțul a fost făcut de ambasadoarea Statelor Unite în timpul unei vizite făcute chiar în locul unde ar urma să fie construită centrala nucleară. Asta după ce compania americană care va furniza tehnologia, a oprit un proiect similar pe care îl avea în curs de dezvoltare în Statele Unite din cauza costurilor prea mari.

Șase reactoare modulare de mici dimensiuni ar urma să fie instalate în localitatea Doicești, județul Dâmbovița, până în 2030. Deși proiectul este încă în faza de studii de fezabilitate, deja se fac pregătiri în zona în care există structură energetică mai veche.

Centrala nucleară ar urma să fie construită pe locul unei foste termocentrale pe cărbune. Vechile instalații au fost deja demolate, terenul a fost curățat și au fost montate panouri fotovoltaice pe fostele depozite de zgură și cenușă.

Despre proiectul dezvoltat cu tehnologie americană de la compania NuScale, în colaborare cu Nuclearelectrica, se vorbește de mai bine de doi ani. Dar pentru realizarea lui mai sunt pași importanți de parcurs. Încă mai sunt studii și calcule de făcut iar noua tehnologie trebuie autorizată.

Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica: „Acesta este amplasamentul candidat preferențial. Sunt cele mai mari șanse ca el să fie ales. Amplasamentul va fi confirmat după terminarea tuturor studiilor și după ce e autorizat de CNCAN”.

Localnicii știu de planurile autorităților romane de a construi, lângă casele lor, o centrală nucleară cu o tehnologie care nu a mai fost folosită nicăieri în lume până acum.

Localnic: „Nu mai e nimic acolo, tata a lucrat. Să facă întăi la ei”.

Localnic: „Să vedem cât o dura, până i-o da drumul”.

Proiectul, care promite să producă electricitate mai ieftină și fără emisii de carbon, are sprijinul guvernului american. Centrala ar urma să aibă o capacitate de peste 462 de MW, suficientă pentru alimentarea a 42.000 de case.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: „România este pregătită să devină un centru regional de energie curată. Proiectul SMR de la Doicești se află în prima linie a acestei transformări”.

Costurile totale ale proiectului de la Doicești vor fi cunoscute abia peste un an, oficialii noștri evitând să facă o estimare. Proiectul se va putea baza însă pe o finanțare americană de 4 miliarde de dolari.

Compania americană NuScale, care furnizează noua tehnologie, avea anul trecut în dezvoltare o altă centrală similara în Statele Unite, pe care însă a oprit-o din cauza costurilor foarte mari.