Se apropie campania electorală iar în primării se înteţesc conflictele. Primăria Sectorului 1, de pildă, a rămas fără serviciile de bază, după ce Clotilde Armand a acuzat consilierii PNL și PSD că au dat banii în alte direcții, inclusiv pentru Catedrală.

Cei arătaţi cu degetul spun că dimpotrivă, primarul blochează intenționat funcționarea instituției. Și mai rău stau lucrurile la Capitală, unde nu s-a votat bugetul, iar primăria este pe cale să piardă un munte de bani.

De câteva zile, din Primăria Sectorului 1 au dispărut angajaţii de la curăţenie şi pază, iar lifturile nu mai funcţionează.

Cristina Petrache, directorul general adjunct administrație publică locală: „Ne facem singuri curat în birouri, ne ducem singuri gunoiul, la pază facem cu rândul, stăm tot așa. Deocamdată registratura funcționează, nu putem să vă spunem pentru cât timp va mai funcționa în condițiile date. Dacă situația nu este remediată, putem ajunge inclusiv în situația în care cetățenii să nu mai poată să îşi depună petițiile, documentele”.

Conform reprezentanților administrației locale, anul trecut serviciile de curăţenie au costat în jur de 16 milioane de lei, iar în primele două luni ale lui 2024 încă 4 milioane.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: „Când a fost votat bugetul, banii pentru funcționarea primăriei și pentru spații verzi au fost luați din aceste capitole și alocați în altă parte. Vorbim de zeci de milioane de lei, o parte bugetul primăriei, și o parte din bugetul spațiilor verzi. O parte au fost rezervați pentru proiectul Catedralei și acest lucru am aflat, fără ca Patriarhia să ceară acest lucru.”

În replică, liberalii susţin că primarul sistează intenționat serviciile publice, şi că banii sunt risipiți în loc să meargă, de pildă, către paza din școli.

George Tuță, președintele PNL Sector 1: „Am cerut de la trezorerie să vedem exact pe ce au fost cheltuiți banii aceștia, și vedem că s-au dus 200.000 de lei pe birouri, 1,35 milioane de lei pe reparaţii curente, pe care nu le vedem. Minciuna cu Catedrala Mântuirii Neamului este și mai mare! Doamna Clotilde Armand a propus 20 de milioane de lei pentru servicii religioase. Noi am zis că din cei 20 de milioane să fie rezervați finalizării acestui obiectiv care este unul de interes pentru întreaga Românie!”.

Sunt probleme mari și la Primăria Capitalei. Consilierii PNL şi PSD nu au votat bugetul, iar dacă până vineri nu se întâmplă asta, Bucureştiul nu va mai avea destui bani pentru investiții, salarii și subvenții. Primăria riscă să piardă cotele alocate de Ministerul de Finanțe din impozitele bucureștenilor, adică în jur de 500 de milioane lei.

Consilierii PNL și PSD acuză în acest caz că nu vor ajunge cele două miliarde prevăzute în buget ca subvenții pentru căldură și transport public. Informaţia este confirmată de Primarul General, care spune că banii vor fi puși la loc, din fondurile primite.