După Banca Mondială, și organizația celor mai dezvoltate țări din lume – OCDE – recomandă autorităților noastre să schimbe actualul sistem de impozitare, care pune o povară prea mare pe umerii celor cu salarii mici.
Asta ar însemna inclusiv introducerea unui sistem de impozitare progresiv, astfel încât cei care câștigă mai bine să dea mai mult.
În plus, organizatia ne recomandă să restrângem pensionările anticipate și să mărim vârsta de pensionare.
În studiul privind Romania, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) recomandă o tranziție către o impozitare progresivă a salariilor.
Mathias Cormann, secretar general OCDE: ”România ar trebui sa aibă in vedere disparitățile de venituri pentru a reduce zona de saracie mai ales avand in vedere poate sistemul unitar de impozitare și poate s-ar putea considera si introducerea unui sistem de impozitare progresiv pentru a reduce diferența între persoanele care au venituri foarte mari și persoanele cu venituri foarte mici.”
La noi, prin impozitul de 10% si contribuțiile la pensie si sănătate, statul ajunge să ia peste 40% din banii munciți de un angajat – nivel descurajant pentru cei cu salarii modeste, consideră experții. Asta în vreme ce media țărilor OCDE este de 30%.
Printr-o impozitare progresivă, persoanele cu venituri mai mari sunt taxate mai mult decât ceilalți. În plus, cei cu venituri mici ar avea scutiri.
Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: ”Ce spune OCDE – persoanele cu venituri mici ar trebui protejate, în sensul de aplicare de deduceri pentru aceste persoane. În România chiar s-au anulat unele deduceri – dau exemplul tichetelor de masă.”
Aceste recomandari vin de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – clubul celor mai bogate state, dintre care multe au sisteme de impozitare progresivă.
De exemplu, în Italia, cotele pentru impozitarea veniturilor personale pleacă de la 23% și se pot dubla. În Spania pot atinge aproape de 50%, la fel ca în Belgia.
OCDE numără 38 de state, care atrag 90% din investițiile străine. Noi vrem să intrăm în acest club exclusivist în 2026, pentru a avea acces la investiții mai multe și împrumuturi mai ieftine.
Și Banca Mondiala a discutat cu oficialii noștri un scenariu în care cel mai redus impozit, de 10%, s-ar aplica doar celor cu venituri de până la 3.500 de lei pe lună.
Pentru ceilalți, cotele de impozitare ar fi cel puțin duble.
„Continuați cu reformele pentru a restrânge opțiunile de pensionare anticipată și pentru a crește vârstele de pensie odată cu mărirea speranței de viață.”
Si tot pentru a reduce saracia, OCDE recomandă restrângerea opțiunilor de pensionare anticipată și creșterea vârstei de pensionare în cazul femeilor pentru a ajunge la același nivel cu bărbații.
Totodată, experții spun că actualele pensii speciale sunt extrem de generoase și recomandă reformarea sistemului.