Cinci schiori au fost găsiți morți în Alpii elvețieni, în timpul unei excursii de la Zermatt spre Arolla, în condiții meteo severe.

Căutările continuă pentru a găsi un al șaselea schior dispărut în zona montană afectată de vremea dificilă.

Traseul pe care s-au aventurat schiorii face parte din celebra „Haute Route”, o rută alpină rezervată schiorilor experimentați, dar expusă riscurilor naturale ale muntelui.

Cadavrele a cinci schiori dispăruți au fost găsite în Alpii elvețieni, a anunțat poliția, scrie BBC. Autoritățile locale caută în continuare o a șasea persoană.

Sâmbătă a fost lansată o operațiune uriașă de căutare și salvare după ce grupul a dispărut în apropierea muntelui Tete Blanche, înalt de 3.706 metri.

Aceștia plecaseră din Zermatt, unde se află celebrul munte Matterhorn, într-o excursie de schi spre Arolla, de-a lungul graniței elvețiano-italiană.

Cinci dintre cei șase schiori au fost găsiți la ora locală 21:20 „fără niciun semn de viață”, se arată într-un comunicat al poliției elvețiene din cantonul Valais.

Autoritățile au declarat că toți schiorii sunt cetățeni elvețieni și au vârste cuprinse între 21 și 58 de ani.

Poliția locală a declarat că echipele de pe ambele părți ale traseului au fost alertate, dar că vremea severă a îngreunat operațiunea.

În Alpi au fost vânturi puternice de câteva zile, iar în ultimele 24 de ore au căzut ninsori abundente. Saas-Fee, o stațiune de iarnă învecinată cu Zermatt, este în prezent izolată din cauza zăpezii.

Anjan Truffer, șeful serviciului de salvare aeriană din Zermatt, a declarat că vremea este atât de rea încât „zborul nu este o opțiune”, cu „vânturi foarte puternice, zăpadă abundentă, pericol mare de avalanșă și vizibilitate zero”.

Truffer a spus că este posibil ca grupul să fi fost depășit de vremea rea, mai degrabă decât lovit de o avalanșă, deoarece au dispărut pe o parte a traseului Zermatt Arolla, unde riscul de avalanșă este scăzut.

Excursiile cu schiurile urmează de obicei trasee alpine nepregătite și sunt de obicei echipate cu dispozitive de localizare și lopeți de avalanșă. Ultimul semnal de la grup a fost înregistrat peste noapte. Acesta „nu a fost verbal”, a declarat Truffer, dar a permis serviciilor de salvare să își facă o idee aproximativă despre locația lor.

Traseul de la Zermatt la Arolla face parte din faimosul „Haute Route” de 120 de kilometri de la Zermatt la Chamonix. Este foarte popular, dar este potrivit doar pentru cei mai experimentați schiori și poate dura mai multe zile.

Citește și