China ar putea inunda piața de vehicule electrice din SUA cu ofertele sale, a avertizat miercuri secretarul american pentru Energie Jennifer Granholm, la câteva săptămâni după ce președintele Joe Biden și-a exprimat îngrijorări similare.

„Suntem foarte îngrijorați de faptul că China va descuraja industria noastră în SUA, chiar dacă acum construim această coloană vertebrală incredibilă a producției”, a spus Granholm în timpul unui panou de discuții la un eveniment Axios .

China este percepută ca o amenințare pentru industria auto din SUA, pe măsură ce exporturile de vehicule din SUA scad și companii precum General Motors întrerup operațiunile internaționale.

„Am văzut că acest lucru se întâmplă în industria solară… a avut loc o inundare a pieței”, a spus Granholm.

China a exportat aproape 5 milioane de vehicule în 2023, au arătat datele Asociației Chinei a Producătorilor de Automobile, depășind Japonia pentru a deveni țara nr. 1 din lume pentru exporturile de mașini în 2023.

Producătorii chinezi de vehicule electrice au lansat, de asemenea, noi modele în timpuri record, iar perspectivele pentru producătorii de automobile chinezi rămân stabile, în ciuda intensificării concurenței, a declarat Fitch Ratings în decembrie .

„China investește sume masive în scopul promovării, așa că trebuie să înțelegem că este important ca oamenii să cumpere vehicule electrice într-un mod accesibil, dar putem face asta și ne putem menține țara în siguranță”, a spus Granholm.

Casa Albă a declarat luna trecută că SUA cercetează dacă importurile de vehicule din China prezintă riscuri pentru securitatea națională, deoarece ar putea colecta date sensibile despre cetățenii americani și infrastructură și să le trimită în China.

„Politicile Chinei ar putea inunda piața noastră cu vehiculele sale, punând riscuri pentru securitatea noastră națională”, a declarat președintele american Joe Biden într-un comunicat.

„Nu voi lăsa să se întâmple asta în mandatul meu”.

SUA încearcă să stimuleze lanțurile interne de aprovizionare cu vehicule electrice prin Legea de reducere a inflației, care oferă credite fiscale pentru vehiculele care sunt supuse asamblarii finale în America de Nord, care îndeplinesc cerințele critice pentru minerale și componente ale bateriei, printre alte condiții.