Un preot de pe insula spaniolă Tenerife și-a cerut scuze după ce a comandat accidental să picteze un set de fresce vechi de 300 de ani din biserica sa parohială, în timp ce încerca să pregătească clădirea pentru Săptămâna Mare, scrie The Guardian.

Incidentul, care a avut loc la biserica Sf. Antonie de Padova din orașul El Tanque, a stârnit revoltă în rândul localnicilor, o investigație a guvernului regional al insulelor Canare și comparații cu alte restaurări de amatori dăunătoare din Spania.

Preotul, Héctor Lunar, despre care se spunea că a fugit din Venezuela natală după ce a fost amenințat pentru că a criticat regimul președintelui țării, Nicolás Maduro, a spus că nu știa că frescele din presbiteriul său au primit statutul protejat cu mai mult de un deceniu în urmă.

Biserica din secolul al XVI-lea, care a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea după ce a ars în timpul unei erupții vulcanice din 1706, a fost catalogată protejată în 2011.

Frescele au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare în urmă cu două decenii și acoperite cu o vopsea protectoare, dar ușor de îndepărtat pentru a le conserva.

„Îmi pare rău și îmi cer scuze tuturor autorităților relevante”, a declarat Lunar pentru ziarul local El Día, adăugând că habar nu avea ce se află pe pereții pe care a ordonat să fie revopsit săptămâna trecută.

„Nimeni nu mi-a spus despre asta. Tot ce voiam să fac a fost să adaug încă un strat de vopsea pe acel fragment de biserică pentru a o pregăti pentru evenimentele din Săptămâna Mare.”

El a spus ziarului că tocmai a descoperit că statutul de patrimoniu al bisericii înseamnă că ar fi trebuit să consulte guvernul regional din Canare înainte de a întreprinde orice lucrări la clădire.