Vegetarienii își pierd structura elastică a pielii pentru că doar proteinele de origine animală refac celulele umane.

Colagenul înseamnă structura de rezistență a pielii. Poate fi considerat fierul-beton din tegumente, dar îl distruge soarele.

Îl putem menține prin creme de protecție solară, utilizate tot timpul anului. Datorită colagenului, pielea arată fermă.

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Colagenul este o proteină și o cunoaștem foarte bine o putem recunoaște când fierbem carne și oase, acea gelatină, care rezultă, e colagenul. În mod paradoxal, colagenul cosmetic nu este un agent de stimulare a colagenului din piele, ci este un agent înalt hidratant”.

Produsele cosmetice, care au colagen, hidratează pielea, dar nu refac colagenul din interiorul pielii.

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Atunci recomandăm produse care conțin retinoizi, care, prin abrazare pielii, reduc ridarea și stimulează formarea de celule noi. Alte tratamente, cele cu lumina laser, în special lumina fracționată, care pătrund în interiorul pielii care un mănunchi de ace subțiri și stimulează creștere de celule noi”.

Soarele rupe fibrele de colagen din interior. De aceea, cea mai bună protecție anti-rid sunt cremele de protecție solară. Fibrele sunt rupte ușor și de fumul de țigară. Colagenul din piele vrea să consumăm proteine complete, din hrană, adică proteine de origine animală.

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Dietele, persoanele care manâncă vegan au o pierdere semnificativă a structurii elastice, chiar și la vegetarieni. Observ acestă modificarea a elasticității cutanate”.

Odată ce mâncăm proteine complete din carne, ouă și brânzeturi, organismul le transformă, în mod corect, în cărămizi de construcție, cu ajutorul cărora își reconstruiește propriile celule.

Structural, proteinele complete din carne, ouă și brânzeturi au trei grupări. Organismul scoate și el la înaintare tot trei grupări. Se potrivesc, dar nu bine cu proteinele din vegetale și nu vor fi reconstruite eficient celulele, inclusiv colagenul.