Kremlinul așteaptă explicații urgente de la nemți, după un caz uluitor de breșă de securitate. Presa rusă a publicat interceptarea unei discuții secrete la care au participat mai mulți ofițeri germani.

Aceștia analizau posibilitatea ca podul Kerci din Crimeea să fie distrus de o rachetă germană Taurus lansată de ucraineni.

Cu toate că Olaf ScholzUcrainagermaniaRusia

Ministerul german al Apărării a confirmat că a fost interceptată o conversație secretă a forțelor aeriene, dar nu poate spune cu certitudine dacă versiunea difuzata de rusi a suferit modificări. Potrivit presei germane, videoconferința a fost găzduită de o platformă de internet nesecurizată. Și există temeri că breșa n-ar fi una izolată.

Olaf Scholz

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Recentele declarații făcute de Macron și Austin (seful Pentagonului), precum și discuțiile dintre generalii germani arată că tabăra celor care vor ca războiul să continue nu și-a schimbat obiectivul de a provoca Rusiei o înfrângere strategică pe câmpul de luptă. Ne e clar acest lucur.”

În contextul noului scandal, cancelarul german a simțit nevoia să respingă, încă o dată, public, recenta declarație a președintelui francez.

Olaf ScholzUcrainaRusia

Lunea trecută, după o întălnire cu 20 de lideri europeni, Emmanuel Macron a spus că nu poate fi exclusă ideea de a trimite soldați europeni pe frontul din Ucraina