„V-aş ruga (..) să discutăm dacă există vreun consens pe vreun scenariu în care bugetul să treacă, pe procedură, înainte de a discuta despre amendamente. Noi avem trei grupuri politice, USR şi PMP, PNL şi PSD, pentru ca bugetul să treacă trebuie să existe un acord ca două grupuri să agreeze. Ce s-a întâmplat de la ultima şedinţă până azi, joi s-a pronunţat comisia din cadrul Ministerul Finanţelor şi ne-a validat împrumutul de care vorbeam la şedinţa precedentă, asta înseamnă că putem să eliberăm 265 de milioane de lei, datorie publică, care în momentul de faţă figurează a fi plătită din bugetul local pentru a fi plătită din acest nou credit. Astfel, avem 265 de milioane de lei să îi ducem la cheltuieli, de xemplu la subvenţia de termie. M-am întâlnit cu grupul PNL – mi-a spus că îşi păstrează condiţia ca cele două subvenţii, împreună să aibă 3 miliarde de lei, cât a fost execuţia pe 2023. M-am întîlnit cu instituţiile cu bugete mai mari, cum e Administraţia Străzilor, Spitalelor, ALPAB, consolidarea clădirilor cu risc seismic, care mi-au spus că o diminuare a bugetului lor le-ar perturba activitatea”, a spus în debutul dezbaterilor Nicuşor Dan.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Un guvern eficient reprezintă voința și mandatul celor 18 milioane de votanți/ Trebuie să vedem încotro se îndreaptă lumea, România să devină o țară avansată în apărare, învățare și economia verde

Duma de Stat a Rusiei propune un nou plan de bătaie după prezidenţiale: Ce implică ,,de-occidentalizarea”

Israelul verifică dacă liderul adjunct al Hamas a fost ucis într-o lovitură aeriană

Partidul REPER şi-a anunţat lista la alegerile pentru Parlamentul European. Pe listă se găseşte şi fizicianul Cristian Presură

Vezi mai multe articole din categoria social

Consilierul Andrei Badiu (PNL) a afirmat că este datoria primarului general să negocieze o majoritate pentru adoptarea proiectului.

„Suntem în situaţia în care se mută problema, aşteptam să veniţi cu un răspuns, a venit o convocare seacă, la ora 10.00 pentru ora 14.00 pentru un proiect de buget pe care nu l-am ştiut, conţinutul ni s-a comunicat la ora 13. Nu reuşiţi să conturaţi o majoritate”, a adăugat Badiu.

La rândul său, Valeriu Şuhan a afirmat că grupul PSD „nu a răspuns la invitaţia la discuţii de un formalism evident”.

„În mod cert, grupul consilierilor generali PSD înţelege urgenţa elaborării şi aprobării bugetului, pentru că cei care sunt văduviţi în drepturile lor sunt salariaţii primăriei. În primul rând ne uităm în ochii oamenilor cu care ne întâlnim pe holurile primăriei. Ceea ce faceţi dvs., domnule Nicuşor Dan, este să transferaţi responsabilitatea către Consiliul General. Subscriu la părerea colegului de la PNL. De altfel, nu e prima tentativă a dvs de a transfera în mod abuziv responsabilitatea către Consiliul General”, a spus Şuhan.

Supus la vot, proiectul de buget pe anul 2024 al Primăriei Capitalei a fost respins pentru a treia oară. Decizia a fost luată cu 17 voturi „pentru”, 23 de abţineri şi unul „împotrivă”.