Un preşedinte american puternic oferă întotdeauna lumii un soi de stabilitate în materie de securitate, iar odată cu revenirea lui Donald Trump, SUA ar putea avea din nou un șef de stat puternic, a declarat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó.

Cu câteva ore înainte de cea de-a treia întâlnire bilaterală dintre premierul ungar Viktor Orban şi Donald Trump, şeful diplomaţiei ungare a relatat că în această săptămână, fostul preşedinte american a obţinut la alegerile primare din cadrul Partidului Republican un avantaj în urma căruia candidatura sa la alegerile din noiembrie este, practic, aproape sigură.

„Astfel că putem spune că prim-ministrul Ungariei se va întâlni peste câteva ore cu candidatul republicanilor la preşedinţia SUA”, a subliniat, la Palm Beach, în Florida, politicianul maghiar, citat de MTI.

Ministrul de Externe ungar a subliniat, apoi, că între cei care monitorizează politica mondială nu mai există vreo dispută cu privire la faptul că un preşedinte american puternic oferă, întotdeauna, un soi de stabilitate lumii din punct de vedere al securităţii.

„Iar dacă preşedintele american nu poate arăta o astfel de forţă, este mult mai probabil ca în lume să se desfăşoare conflicte armate, aşa cum se întâmplă şi acum”, a afirmat Péter Szijjártó.

„Sunt în continuare convins că dacă în 2020 Donald Trump ar fi fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii, războiul din Ucraina – care a intrat în cel de-al treilea an – nu ar fi izbucnit, iar pentru conflictul din Orientul Mijlociu ar fi fost găsită mult mai rapid o soluţie”, a subliniat ministrul ungar.

În acest sens, Szijjártó a spus că în politică este nevoie de experienţă şi a amintit că după multe decenii de eşecuri, Donald Trump a adus prin intermediul Acordurilor Avraam speranţa păcii în regiunea Orientului Mijlociu, iar în perioada preşedinţiei sale nu au fost începute războaie care să ameninţe şi securitatea lumii, aşa cum se întâmplă în zilele noastre.

„Aşadar, din punctul de vedere al întregii securităţi globale, un preşedinte american puternic înseamnă ajutor şi stabilitate şi este evident că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar însemna şi că în Statele Unite ale Americii ar avea din nou un preşedinte puternic”, a subliniat Péter Szijjártó.

Ministrul de externe de la Budapesta a abordat şi subiectul relaţiilor bilaterale dintre Ungaria şi S.U.A., spunând că apogeul relaţiilor a fost înregistrat, în mod clar, în timpul mandatului lui Donald Trump.

„Din păcate, nu se poate spune acelaşi lucru despre perioada de dinainte şi de după, dimpotrivă, astfel că din punctul de vedere al îmbunătăţirii relaţiilor politice dintre Ungaria şi SUA., preşedinţia lui Donald Trump ar aduce în mod clar speranţa că relaţiile noastre bilaterale ar putea atinge, din nou, un apogeu”, a declarat Szijjártó.

„Astfel, în mod clar, numele păcii şi al relaţiilor maghiaro-americane care ating din nou apogeul este Donald Trump”, a explicat ministrul.