Preşedintele american Joe Biden a glumit sâmbătă pe seama aptitudinilor psihice ale predecesorului său, Donald Trump, în timpul unui discurs la dineul Gridiron Club, o tradiţie care are loc la Washington din anii 1880.

Apariţia lui Biden la dineu, unde politicieni şi jurnalişti glumesc unii pe seama altora la un eveniment la care stilul vestimentar reprezintă un simbol al rafinamentului suprem, a fost prima de acest fel la care un preşedinte a participat în persoană, de la ultima apariţie a fostului preşedinte Donald Trump în 2018.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a obţinut recent nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din acest an şi se va înfrunta cu Trump, în vârstă de 77 de ani, în noiembrie. Biden încearcă să-i atragă pe alegători, să-şi sporească cotele de aprobare, aflate la un nivel scăzut, şi să atenueze îngrijorările că este prea bătrân pentru a candida din nou.

„Un candidat este prea bătrân şi incapabil mental pentru a fi preşedinte. Celălalt sunt eu”, a spus Biden sâmbătă, în faţa a peste 650 de invitaţi, printre care premierul irlandez Leo Varadkar, fondatorul Amazon şi proprietarul Washington Post Jeff Bezos şi CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, platformă care ar putea fi interzisă în SUA.

Campania lui Trump nu a răspuns unei solicitări de a face comentarii, scrie Reuters, care aminteşte că şi Trump a pus la îndoială capacitatea mentală a lui Biden de a fi preşedinte.

Biden a subliniat importanţa presei, despre care a spus că nu este „inamicul poporului”, în contrast puternic cu remarcile anterioare ale lui Trump despre mass-media.

Preşedintele american a vorbit şi despre războiul din Ucraina cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, care a participat la dineul de sâmbătă. „Nu ne vom pleca, ei (ucrainenii) nu se vor pleca şi eu nu mă voi pleca”, a spus Biden.

După discurs, Biden a coborât în sală, a făcut selfie-uri cu reporterii şi a sunat-o pe mama unui invitat.

La evenimentul de sâmbătă au luat cuvântul guvernatoarea statului Michigan, Gretchen Whitmer, care a reprezentat Partidul Democrat, şi guvernatorul statului Utah, Spencer Cox, din partea Partidului Republican.

Cox, în vârstă de 48 de ani, a glumit spunând că îşi anunţă candidatura la preşedinţie „în 2052, când încă voi fi mai tânăr decât preşedintele Biden şi preşedintele Trump”.