Într-un efort de a răspunde la o criză umanitară iminentă în Fâşia Gaza, preşedintele american Joe Biden va anunţa în discursul său privind Starea Uniunii construirea unui port temporar pe ţărmul Gaza, pentru livrarea de ajutoare umanitare la scară largă, relatează The Guardian. Această decizie vine ca răspuns la dificultăţile întâmpinate în coordonarea livrărilor umanitare pe cale terestră din cauza obstacolelor întâmpinate cu armata israeliană şi a problemelor legate de ordinea publică în teritoriu.

ULTIMELE ȘTIRI

Joe Biden se pregătește de discursul despre Starea Uniunii. Apropiații îl „imploră” să se „laude” mai mult. Ar putea fi momentul cheie dinaintea alegerilor din noiembrie

Biden anunţă construirea unui port pe ţărmul Gaza pentru livrarea de ajutoare, ca răspuns la criza umanitară

Cresc salariile din asistenţă socială şi sănătate, din această lună

Cruciada Guvernului împotriva drogurilor: 6 noi substanţe introduse pe lista drogurilor de mare risc

Vezi mai multe articole din categoria externe

Portul va fi construit de ingineri militari americani, operaţiunea urmând să fie realizată de pe nave din largul coastei Gaza, fără a fi necesară prezenţa pe uscat. Livrările de ajutoare vor fi transportate din portul Larnaca din Cipru, care va deveni principalul centru de ajutor. Anunţul vine pe fondul avertismentelor privind o foamete generalizată în rândul celor 2,3 milioane de palestinieni din teritoriu.

În plus, Biden va anunţa deschiderea unui nou punct de trecere terestru în teritoriul devastat şi ocupat. Acest pas vine în contextul criticilor la adresa administraţiei sale pentru incapacitatea de a deschide Gaza pentru ajutor umanitar, în condiţiile în care o foamete iminentă ameninţă şi 30.000 de palestinieni au murit de la începutul războiului din 7 octombrie. Israelul a convenit să deschidă şi un al treilea punct de trecere în Gaza, oferind acces direct către nordul teritoriului, unde ameninţarea foametei este cea mai imediată.