MGX, finanţată de stat, se află în faza iniţială a discuţiilor privind un acord de finanţare cu OpenAI, potrivit a două persoane care au cunoştinţă de discuţii. Directorul executiv al start-up-ului american, Sam Altman, încearcă să lanseze o afacere în domeniul semiconductorilor pentru a-şi reduce dependenţa de cipurile de ultimă generaţie produse de Nvidia, relatează FT.

Estimările lui Altman şi ale altora cu privire la costul construirii infrastructurii de inteligenţă artificială au variat de la sute de miliarde de dolari la până la 7 trilioane de dolari în următorii ani.

Astfel de cifre scot din preţ capitaliştii de risc tradiţionali din domeniul tehnologiei, ceea ce a determinat grupul să se apropie de statele naţionale.

MGX, un fond axat pe inteligenţa artificială care a fost lansat săptămâna aceasta, este prezidat de puternicul consilier pentru securitate naţională al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Tahnoon bin Zayed al-Nahyan. Naţiunea mizează pe faptul că bogăţia sa, resursele energetice abundente şi sprijinul politic al conducerii statului autocratic îi oferă un avans în cursa pentru a deveni un centru global de AI.

„Ei caută să creeze o structură care va plasa Abu Dhabi în centrul acestei strategii de inteligenţă artificială cu parteneri globali din întreaga lume”, a declarat o persoană informată cu privire la fond.

Şeicul Tahnoon, fratele preşedintelui Emiratelor Arabe Unite, supraveghează un imperiu de 1,5 trilioane de dolari care include două fonduri suverane de investiţii, precum şi întreprinderi private.

El prezidează G42, un grup de companii axate pe inteligenţă artificială cu sediul în EAU, care este susţinut de fondul suveran de investiţii Mubadala din Abu Dhabi şi care se mândreşte cu parteneriate cu OpenAI, Microsoft şi Cerebras.

Prin înfiinţarea MGX, în parteneriat cu G42 şi Mubadala, şeicul Tahnoon a afirmat într-o declaraţie că Abu Dhabi înfiinţează un „campion naţional” pentru inteligenţa artificială, care va „avansa şi mai mult rolul EAU ca sediu şi ecosistem pentru talentele tehnologice de top, investitori şi antreprenori”.

Jucătorii de top din domeniul inteligenţei artificiale, precum Altman şi şeful Nvidia, Jensen Huang, au fost atraşi de ambiţia şi de puterea de foc financiară a EAU. Naţiunea din Golf a fost un pionier în această industrie în curs de dezvoltare, numind primul ministru al AI din lume în 2017 şi deschizând prima universitate de absolvenţi din lume axată pe AI doi ani mai târziu. Statul „vorbeşte despre AI încă dinainte ca aceasta să fie la modă”, a declarat Altman la un eveniment din Abu Dhabi anul trecut.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Managerii din sectorul privat aleși direct vor curăța administrația publică de incompetență și impostură

Medvedev, atac plin de jigniri despre Tezaur şi România: „Du-te dracului” / „Românul, după cum ştiţi, nu este o naţiune”

Franţa votează pentru a limita ,,fast fashion” cu o suprataxă de mediu

Portugalia alocă un ajutor militar de 100 de milioane de euro pentru Ucraina

Vezi mai multe articole din categoria tehnologie